четвер, 09 грудня 2010 13:21

Ассанж здався британській поліції

О пів на десяту ранку у віторок 39-річний засновник скандального сайта  Wikileaks австралієць Джуліан Ассанж здався британській поліції. Після цього його повезли на засідання суду. Міжнародний ордер на арешт британці отримали від уряду Швеції, де його звинувачують у зґвалтуванні.

- Виникає запитання - чому шведські судові виконавці відтягували справу, яку відкрили ще у серпні? Ясно як Божий день, що це все - велика політика, - каже Марк Стівенс, адвокат Ассанжа.

Шведи звинуватили Ассанжа у насильстві, сексуальних домаганнях та зґвалтуванні. Одразу дві жінки заявили на Джуліана до поліції. Він не визнає себе винним у цих злочинах. А здався, за словами адвоката, бо хоче побачити докази і повернути собі чесне ім`я.

Інтернет-сайт Ассанжа Wikileaks опублікував понад 250 тис. звітів американських дипломатів із різних посольств світу до Вашингтона. 15,5 тис. із них є секретними. Опубліковане охоплює період із 2007-го по лютий 2010 року. Доступ до  секретних матеріалів Ассанж надав британській The Guardian, американській The New York Times і німецькому Der Spiegel.

Wikileaks виник чотири роки тому.

Про Україну

Україну в "засвіченому" дипломатичному листуванні американців згадують нечасто. Одне із донесень стосується екс-міністра оборони Анатолія Гриценка. 2006 року він нібито зустрічався із донецьким мільярдером Рінатом Ахметовим. Гриценко опубліковане спростував.

Президент Росії Дмитро Медведєв нібито шантажував керівника Азербайджану Ільхама Алієва і вимагав, аби той не визнавав Голодомор геноцидом українського народу. Інакше Азербайджан назавжди забуде про Нагірний Карабах.

Ще американський дипломат у Києві описує розмову з тодішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Той розповів про наказ генпрокурора Медведька заарештувати Олександра Турчинова та Андрія Кожемякіна. Нібито за те, що вони знищили документи СБУ, де йшлося про зв'язок Юлії Тимошенко із кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем.

Турчинов і Кожемякін нібито знищили документи СБУ, де йшлося про зв'язок Юлії Тимошенко із кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем

Посольство США у Лівії повідомляла Вашингтон, що лідер країни Муаммар Каддафі з'являється на людях лише в компанії української медсестри Галини Колотницької. Дипломат переповідав чутки, що вона є коханкою Каддафі.

Про Росію

Американські дипломати називають прем'єр-міністра Росії Путіна "Бетменом", а президента Медведєва порівнюють із "Робіном". У голлівудському фільмі про людину-кажана Робін - молодший, недосвідчений друг Бетмена. Путін у інтерв'ю американському телеведучому Ларрі Кінгу назвав такі оцінки неетичними.

Дипломати США вважають Росію бандитською і корумпованою. В одному з листів ідеться про те, що тамтешні урядовці часто їздять із великими валізами для хабарів. Пишуть також, що саме Росія розв'язала позаторік війну проти Грузії, передавала балістичні установки "Град" сепаратистам із Південної Осетії та Абхазії, організувала низку політичних убивств.

Про Ірак

У документах про війну в Іраку розкривають обставини вбивства двох кореспондентів  Reuters. За даними сайту, справу про загибель українського телеоператора Тараса Процюка та його іспанського колеги Хосе Коусо іспанці закрили під тиском уряду США. Обоє 2003 року загинули після обстрілу з танку військ США по готелю "Палестина" у Багдаді, бо об'єктиви їхніх фотокамер видалися військовим схожими на зброю. Через шість років судових засідань трьох американських військовиків звільнили начебто за браком доказів, а згідно публікацій на Wikileaks - за наказом уряду США.

Про Іран

Президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада у деяких дипломатичних листах порівнювали з Гітлером. Духовному лідерові країни аятолі Алі Хаменеї приписували рак крові. Торік у листі до Вашингтону американський дипломат написав, що тому залишилося жити кілька місяців. Тоді ж у жовтні з'явилася інформація про смерть Хаменеї, яку одразу спростували.

Про Афганістан

Афганістан у дипломатичних рапортах описують як країну, де корумпованість виявляється на усіх щаблях влади. Урядовці беруть хабарі, розкрадають державне майно, торгують наркотиками. Міністр охорони здоров'я Мухаммед Фатімі заплатив кожному парламентарю за власне призначення по $1000. Президента країни Хаміда Карзая називають слабким лідером, неспроможним будь-що змінити на краще.

Про Туреччину

Майже 8 тис листів стосуються Туреччини. В одному з повідомлень американського дипломата прем'єр-міністра країни Рейджепа Тайїпа Ердогана звинувачують у тому, що він має вісім особистих рахунків у швейцарських банках. Главу урядуописують як людину "зі слабкими уявленнями про політику за межами Анкари", яка "оточила себе залізним кільцем улесливих радників".

Про Китай

У документі, датованому лютим 2010 року, дипломати переповідають розмову заступника міністра закордонних справ Південної Кореї Чон Ен У з американським послом Кейтлін Стівенс. З неї зрозуміло, що Китай втратив цікавість до Північної Кореї і готовий підтримати об'єднання обох Корей із центром у Сеулі. Китай вважає, що КНДР "поводиться, як дитина" і не бачить у ній серйозного союзника.

 

Впаде довіра до американських дипломатів

Сергій Герасимчук, експерт із стратегій та безпекових студій, Інститут світової політики:

- Найкраща брехня - та, що містить елементи правди. Кількох справжніх документів на сайті Wikileaks цілком вистачило б, аби довіряли усьому ресурсу. Очевидно, частина документів є оригінальними, і дипломати це підтвердять.

Wikileaks можна розглядати як операцію якоїсь із держав, спрямовану проти країн-конкурентів. Або як скандал з ініціативи США. Американці в такий спосіб могли випробувати на ефективність нову стратегію інформаційних воєн. З іншого боку, перевірили реакцію різних держав на негативну інформацію про себе. Тобто провели такий собі "тест на лояльність".

Урядовців Російської Федерації інформація зачепила, а президент Афганістану Хамід Карзай сказав, що на відносини із США вона не вплине. Для жодної з країн скандал не вигідний, бо до всіх були вагомі претензії. Політики різних держав уже не так довірятимуть американським дипломатам.

 

Засновники сайту Wikileaks стверджують, що інформацію отримують від людей, які мають доступ до секретних матеріалів. Потім група редакторів вирішує, що саме варто оприлюднити.

Представник комітету з національної безпеки США Пітер Кінг закликає внести Wikileaks до списку терористичних організацій.

Зараз ви читаєте новину «Ассанж здався британській поліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі