четвер, 06 жовтня 2022 09:10

"Якщо покажемо слабкість, відтягнемо цю важку зиму ще на рік чи два"

Банки Туреччини, Казахстану, В'єтнаму та Вірменії перестали працювати з російською платіжною системою "Мир". Власники карток не можуть користуватися ними ні в терміналах, ні в банкоматах

Рената НІЇ, 42 роки, власниця апартаментів, Паттая, Таїланд:

Росіяни впевнені, що їх не покарають

– Уперше за 15 років відмовила всім росіянам від житла на холодний сезон. Були сім'ї, які приїжджали щозими. Цьогоріч перші написали й попросили прийняти їх як біженців. Мовляв, тікають від режиму Путіна. Я не дурна й бачу, що відбувається у світі. Сиділи, заробляли й ковтали усе, що коїла влада. А тут раптом вирішили клеїти із себе мучеників. Інші писали, що переказувати гроші з російської картки якось складно, буде багато комісій, тому маємо зробити велику знижку. Я ще не встигла нічого відповісти, а вже був наступний пункт, що поряд з їхніми апартаментами не має бути українців, британців, американців, австралійців, канадців, німців, поляків, ізраїльтян і чомусь аргентинців.

Два роки поспіль приїжджала пара з маленькою дитиною з Харкова. Написала їм, що буду рада бачити і візьму третину ціни. Жінка відповіла, що чоловік захищає вашу землю. А вона з дитиною – у Польщі. Хочу, щоб приїхала з малюком хоча б на шість тижнів. Ми поселили б їх безкоштовно, допомогли б із квитками. Обдумують нашу пропозицію.

У Бангкоку люди виходили на акції протесту після нападу Росії на Україну. Тут дехто продовжує ставити на росіян як на основних клієнтів, але я не хочу селити в себе людину, яка розстріляла жінку в Бучі чи замордувала полоненого. Кадри зі знущанням і вбивством українського військового, фото голови на огорожі були на всіх сайтах новин. Якщо хтось не боїться пустити в будинок убивцю чи ґвалтівника, може випробувати долю.

Автор: GettyImages
  Перша леді України Олена Зеленська розмовляє з принцесою Вельською Кетрін у Букінгемському палаці напередодні похорону британської королеви Єлизавети ІІ, Лондон 18 вересня 2022 року
Перша леді України Олена Зеленська розмовляє з принцесою Вельською Кетрін у Букінгемському палаці напередодні похорону британської королеви Єлизавети ІІ, Лондон 18 вересня 2022 року

Заур САЙТАРОВ, 36 років, учитель, Ташкент, Узбекистан:

– Два роки тому успадкував мамину квартиру. Ремонту там не робили з 1970-х. Нині не до цього – усі кошти йдуть на реабілітацію доньки. Народилася з ДЦП, але живе повноцінно завдяки дорогому лікуванню. Помешкання здавав в оренду знайомому, який раз-двічі на місяць приїжджає у відрядження. У вівторок, 20 вересня, зателефонував, що домовився здати її в оренду надовго. Назвав ціну втричі вищу за ринкову. Я подумав, він випив. Пояснив, що прилетять росіяни, які ховаються від мобілізації.

Поїхав у середу в аеропорт віддавати ключі. Таксисти кажуть, що давно не пам'ятають такого ажіотажу. Навіть дорогі рейси заповнені. Прилетів 43-річний чоловік із дружиною і двома синами. Пояснив, що має військову спеціальність, яка точно знадобиться у першій хвилі мобілізації. Воювати не хоче. Найсмішніше – одягнений у футболку з літерою Z. Узяв із них гроші за три місяці. Сказав, що раніше точно це не закінчиться.

Дружина сумнівалася, коли почула, кого пускаємо у квартиру. Її сильно вразили новини з Харківщини. Казала, що Ізюм, Буча і Маріуполь – це те, що росіяни коять, коли впевнені, що їх не покарають. З другого боку, за ті гроші можемо оплатити доньці додатковий курс масажу. Та й в Україні буде на одного військового менше.

Даян МАУРІ, 52 роки, викладачка ораторського мистецтва, Чикаго, США:

– Подруга запитала, чи не піду волонтерити на курсах для біженок з України. Як правило, не займаюся таким, але тут погодилася. Попросили спробувати попрацювати з двома дітьми із затинанням. Виїжджали з окупованого Ірпеня. Нам удалося взяти проблему під контроль. Прийняла трьох українок на безкоштовні уроки. Трохи переказую на ваше військо. Хочеться бути причетною до перемоги. Колись за коктейлем розповідатиму, що теж долучалася, як могла.

За газовим шантажем піде ядерний. Путін сам не зупиниться

Донька збирала твори Достоєвського і Набокова англійською. Її цікавили лише певні видання. Тепер намагається розпродати колекцію. Каже, не уявляє, що її примусило б читати їх. Велика культура мертва без великих справ.

Мене не дивують жахи, які росіяни залишають після себе. Буча продемонструвала світові все. Мене шокує, як вони заперечують. Брехали про всі звірства, які вони чинили у світі. У Катині був розстріляний дід моєї подруги. Намагалися зіпхнути це на німців. Тепер те саме. Це нація, яка феєрично вміє жити в неправді й не робити жодних висновків. Нині достатньо інформації про всі репресії, смерті й голодомори, які вони влаштували. Але росіяни не осмислюють цього. Навіть один такий злочин ставить криваву пляму на десятки років. А в них їх сотні.

Едвард ФІНН, 63 роки, грумер, Лондон, Велика Британія:

– На похорон королеви чекав дві доби. Спали з дружиною в черзі. Коли я був дитиною, королева приходила в нашу школу. Тепер мені важливо було гідно попрощатися. Вдячний усім лідерам світу, які приїхали вшанувати її. Було зворушливо, що перша леді України приїхала підтримати британців.

Знаю, що на Європу чекає важка зима через газовий шантаж рашистів. Але якщо покажемо слабкість, відтягнемо цю важку зиму ще на рік чи два. Путін – божевільний. Напевно, росіян це влаштовує. Але решта світу мусить щось із цим вдіяти. За газовим шантажем піде ядерний. Путін сам не зупиниться.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Якщо покажемо слабкість, відтягнемо цю важку зиму ще на рік чи два"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі