середа, 04 липня 2012 18:37

Як українських дітей примушують досягати успіхів

 

Китаєць Хуан Даошен тренує дочку 10-річну Лі перед запливом через Ла-Манш, зв'язавши їй руки та ноги. Щоразу дівчинка долає по 2–3 кілометри в холодній воді річки Сян. Батько вважає її досвідченою плавчинею і не вбачає в таких тренуваннях нічого небезпечного. Подібні методи занять із молодими спортсменами в Китаї – не рідкість.

8-річна Чжуан Гуеймінь пробігла 3560 кілометрів від провінції Хайнань до Пекіна за 55 днів. Її батько весь цей час їхав поряд на мопеді.

Ми запитали читачів: як вас примушували досягати успіхів?

Тітка змушувала читати по 50 сторінок на день ­роману "Молода гвардія".

А потім їй детально переказував зміст, інакше не випускала гуляти.

Вона вважала, що ніколи нічого не досягну в житті без цієї книжки.

Вадим БУРЛАКОВ, 23 роки, інженер цифрового друку, Хмельницький

Чоловік не давав їсти ­вночі, щоб не товстішала. При зрості 165 сантиметрів я важила 70 кілограмів. Сиділа на дієтах, але довго не витримувала, і вночі йшла до холодильника. ­Вадим це просік і не лягав спати, доки я міцно не засну. За місяць скинула 5 кілограмів.

Вікторія БЕРЕСТ, 35 років, бухгалтер, Одеса

Батько бив ременем за кожну трійку. Змушував робити домашні завдання. Школу я закінчила з великою натяжкою, зате потім університет – із червоним дипломом.

Оксана ДЯБИНА, 29 років, у декретній відпустці, Сімферополь

Батькам завжди було байдуже, і я ставав кращий для того, щоб вони звернули на мене увагу.

Дмитро ДРОЗД, 21 рік, студент, Чернігів

Перед кожним академконцертом чи конкурсом батьки змушували мене займатися музикою по 5 годин, не встаючи з-за фортепіано. Вони також були

музикантами.

Наталя ШАМКОВА, 43 роки, вчитель музики, Донецьк

Тато якось дуже серйозно сказав: "Якщо ти хочеш працювати двірником, я тобі куплю звільнення від школи". Я тоді в 10-му класі почала багато прогулювати. Мене навіть хотіли вигнати зі школи – і це після того, що всі дев'ять років була відмінницею. Я принесла записку про прогули від класного керівника, а батько абсолютно спокійно сказав ці слова, які дуже міцно засіли в голові.

Наталя ШЕМЧУК, 26 років, дизайнер, місто Балаклава, Крим

Батько бив і залякував у дитинстві, коли я погано вчився. Мріяв вирости й побити його.

Андрій ТИМОФІЄВ, 33 роки, складальник меблів, Київ

Недооцінювали. У школі дуже часто знижували необ'єктивно оцінки. Це всі бачили. Але в мені розпалювалась лють, хоча були й сльози, і я наперекір усім доводила, що варта кращого: перескладала, переписувала.

Олеся ПОРОХНЯЧ, 31 рік, психолог, Чернігів

Сама себе примушувала. ­Бачила, як батьки тяжко працюють, щоб дати нам щось – нагодувати, одягти. І це в мені викликало велике бажання вивчитися, заробити, щоб їм допомагати. Тепер я можу собі це дозволити.

Христина АНІЩЕНКО, 26 років,

арт-директор, Запоріжжя

Старший брат не дозволяв дивитися телевізор, називав його "зомбоящиком". Коли я був малий, дуже ображався на нього. А він придумував для мене різноманітні ігри, вчив зі мною англійську мову. Коли подорослі­шав, то він мені сказав: "Якщо дивитимуся телевізор по 2 години на день, то за рік витрачу 30 діб даремно". Досі відчуваю, що змарнував такий цінний час, якщо затримався біля телевізора більше, ніж на 10 хвилин.

Василь АНДРУХОВ, 22 роки, перекладач, Харків

Підкуповували. За кожну п'ятірку, яку я отримував за контрольну роботу, водили в кіно­театр, луна-парк, цирк.

Богдан ПАТИКОВСЬКИЙ, 20 років, студент, Запоріжжя

Батьки пообіцяли автомобіль, якщо закінчу школу із золотою медаллю. Медаль дали, а машину мені так ніхто й не купив. Зате я поступив у той навчальний заклад, який хотів. На другому курсі влаштувався на хорошу роботу. На четвертому їздив власним авто, яке сам купив.

Михайло АЛЕЧКА, 27 років, економіст, місто Хуст Закарпатської області

Якщо в мене щось не виходило чи я лінувався щось робити, батьки порівнювали мене з ­сусідськими дітьми чи однокласниками, кому це вдавалося краще за мене. Такий метод дуже дратував і спонукав до успіхів.

Вадим ФІЛІПОВ, 47 років, лікар-невролог, Київ

Зараз ви читаєте новину «Як українських дітей примушують досягати успіхів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі