четвер, 14 грудня 2017 13:20

657 000 людей стоять у черзі на житло в Україні

  У майбутньому Україна проведе референдуми про вступ до Європейського Союзу і НАТО, каже президент Петро Порошенко.  “Коли в лісі оголошують загальне голосування, чомусь завжди перемагають мисливці”, – дивується художник Володимир Казаневський.
У майбутньому Україна проведе референдуми про вступ до Європейського Союзу і НАТО, каже президент Петро Порошенко. “Коли в лісі оголошують загальне голосування, чомусь завжди перемагають мисливці”, – дивується художник Володимир Казаневський.

Неділя, 3 грудня, 16:05

Кілька десятків активістів партії "Братство" розкладають мішки з піском навколо будівлі телеканалу NewsOne у Києві, на вул. Польовій, 21. Обносять барикади колючим дротом. Блокують в'їзд до каналу.

Працівники NewsOne спускаються до мітингувальників. Люди вимагають публічних вибачень його власника, позафракційного нардепа Євгена Мураєва. 29 листопада у прямому ефірі політичного ток-шоу він назвав Революцію гідності державним переворотом.

– Колючий дріт і мішки символізують блокпост, що не пропускає ворогів. Стоятимемо, доки Мураєв не вибачиться перед героями Небесної сотні, – каже член "Братства" Сергій Середюк. – Незгодні ми і з політикою каналу. Йде війна, і його діяльність має бути проукраїнська.

– Протест замовила Адміністрація президента. Люди Дмитра Корчинського (лідер партії "Братство". – Країна) не раз проводили резонансні акції, – говорить Євген Мураєв, 41 рік. – На Банковій не подобається, що ми говоримо правду про те, що відбувається в країні.

Петро Порошенко й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наступного дня закликали припинити блокування каналу. Протестувальники відмовилися це зробити.

Автор: Фото: уніан
  Чоловіки гріються біля бочок із багаттям навпроти будівлі телеканалу NewsOne у Києві. 3 грудня офіс заблокували кілька десятків активістів партії “Братство”. Вимагають, аби власник каналу Євген Мураєв вибачився за те, що назвав Революцію гідності державним переворотом
Чоловіки гріються біля бочок із багаттям навпроти будівлі телеканалу NewsOne у Києві. 3 грудня офіс заблокували кілька десятків активістів партії “Братство”. Вимагають, аби власник каналу Євген Мураєв вибачився за те, що назвав Революцію гідності державним переворотом

А в цей час:

Киянин 28-річний Сергій Терещенко хапає за шию сусіда Віктора, 31 рік. Ставить підніжку та кидає його на підлогу, притискає. На крик вибігають два сусіди. Допомагають підвестися дівчині, яка лежить біля ліфту. У неї розбитий ніс, із губи тече кров.

Дівчина матюкається, вимагає відпустити Віктора. Обоє заходять у його квартиру, замикаються.

– Віктор знаний на весь під'їзд алкоголік. Після смерті матері постійно водить у квартиру сумнівні компанії, – розповідає Сергій. – Сьогодні оцю дівчину привів. Пив із нею з обіду. Потім вийшли на перекур у під'їзд, щось не поділили й почали сваритися. Я вискочив із квартири, коли почув глухий удар. Зрозумів, що Вітя до когось приклався кулаком. Так і є. Кинувся на нього, аби не вбив цю нещасну. Хто ж знав, що вона – така дурна. Замість спасибі, почала кидатися на нас. Як ще піднімуть крик – викличу поліцію.

– Хоч на старості нормально відпочину. Спасибі, діти, – харків'янка 71-річна Анастасія Малецька обіймає сина 45-річного Вадима й доньку Ірину, 39 років.

Вони купили матері та її сестрі 68-річній Галині десятиденну путівку в Єгипет.

– Вирішили з сестрою зробити матері й тітці такий подарунок перед Новим роком. Планували скинутися ще на мамине 70-річчя. Але в мене були проблеми з роботою. Не мав вільних грошей, – говорить Вадим Малецький. – Про подарунок нічого не казали. Біометричні закордонні паспорти оформили родичам узимку. Ледь умовили. Мама пручалася. Мовляв, нащо воно мені треба в такому віці. Кажу: "У житті всяке може бути. Хай лежить". От і скористаються тепер.

За кордон жінки летітимуть уперше.

– У молодості була в Росії, Білорусі. Але так далеко ніколи не забиралася, – каже Анастасія Михайлівна. – Боюся тільки, що загубимося там. Але діти втішають. Кажуть, в аеропорту нас зустрінуть і відвезуть куди треба, все пояснять.

42-річний Антон Голенко відром збирає воду в льосі свого приватного будинку в Полтаві. У місті пройшов сильний дощ. Вода зібралась у дворі, полилась у підвал. Затопила консервацію, картоплю, цибулю, моркву.

– Подібне, після сильних дощів, було минулого року. Двір у низині – й сюди стікає вода, – говорить Антон. – Улітку запрошував робітників. Вони щось копали, встановили дренажну систему у дворі. Запевнили, більше затоплення не буде. Повірив. Заплатив солідні гроші. І дійсно, кілька разів дощі йшли, а двір – сухий. А це знову, як торік. Псуються овочі, консерви. Є ризик, що вода підмиє фундамент. Будинок старий.

Антон телефонує робітникам. Вимагає відремонтувати дренажну систему.

Подруга встигла витягти з петлі свого 13-річного сина Романа. На 2 години прийшла раніше додому, а він стоїть у коридорі на табуреті, на шиї – мотузка. Другий її кінець прив'язав до люстри. Схопила хлопця за ноги. Тримала, доки не зняв зашморг із шиї. Розплакався. Зізнався, що на самогубство пішов через суперечку з друзями. Взяли його на слабо. Мовляв, це – крок справжнього чоловіка, а він на нього нездатний. Хвалилися, що самі пробували, але їх рятували. Подруга рік ходила із сином до психотерапевта. Перевела в іншу школу.

Віталіна КУПРІЙ

Позаминулої зими родич їхав у маршрутці, в якої на повороті відпало заднє колесо. Транспорт занесло. Пасажири вискочили на вулицю. Він єдиний сильно вдарився головою об скло. Розсік лоба, пішла кров. Попросив у водія аптечку чи хоча б бинт – перемотати голову. Шофер підбіг і став кричати, що родич – козел, бо забризкав кров'ю нові чохли на сидінні. Заступилися пасажири. Один чоловік ударив шофера в живіт. Поранену голову перемотали перехожі.

Олексій КАПУСТЕНКО

Років 15 тому їхала до батьків у Красноград Харківської області. Раптом поїзд різко нахилився набік і заскреготав. Люди закричали в паніці. Думали, перевернемося. Але потяг став. Вийшли й побачили, що зійшов з рейок. Дивом ніхто не постраждав. Пізніше прочитала в газеті, що то підлітки бавилися. Клали на колії залізяччя й дивилися, що буде з поїздами. Їх усіх зловили.

Алла БОНДАРЕНКО

Читачі висловлюються про матеріали, які запам'яталися у новому номері "Країни"

 

Сусідка щодня лишає в мене сина. Просить гратися з ним, доки вона на роботі. Коли вертається ввечері – матами жене малого спати. Постійно кричить на нього. Раз зізналася, що хотіла доньку. Пішла на аборт, коли дізналася, що буде хлопчик. Лікарі не зробили, бо був великий термін вагітності.

Тетяна, 45 років, Черкаси

Кинути палити допоміг похід до онколога. Він якраз отримав мої аналізи, які я здав після поганого рентгену. Підозрювали рак легень. Глянув на мене з-під лоба і каже: "Докурилися? Тепер усе, кінець". Ноги підкосились. А лікар усміхнувся: "Цього разу прощаю". Раку не знайшли. Рентгенівський знімок виявився бракований.

Володимир, 53 роки, Харків

Знайомий бізнесмен днями одружився вшосте. З кожною з попередніх дружин прожив не більше трьох років. Каже, довше не може, бо набридають, а брехати й ходити таємно наліво – не хоче. Всім колишнім після розлучення залишав автомобілі й частину житлової нерухомості.

Аркадій, 47 років

Збираю шарфи футбольних клубів з 2001 року. Маю майже 120. Нещодавно викинув у смітник два – "Динамо" й "Шахтаря". Перших – бо не поїхали на матч чемпіонату країни в український Маріуполь, а других – за відмову виходити на поле з дітьми бійців АТО у футболках із написом "Мій тато – герой".

Сергій, 39 років

У стамбульській ювелірній крамниці була в шоці, коли продавщиця заговорила до мене українською. Мову рік тому змусив учити власник закладу, пояснила. Бо до них зайшла слов'янська пара. Скупилися на 8 тисяч доларів. Але відмінили замовлення, коли їх почали обслуговувати російською. Сказали: "Не розуміємо цієї мови".

Олена, 29 років

7580 автомобілів викрали в Україні з січня до грудня 2017-го. За цей період торік – 10 701 машину

657 000 людей стоять у черзі на житло в Україні

1374 українки стали вдовами через війну на Донбасі. У 2190 жінок загинули сини

Становище Московського патріархату погіршилося за всіма позиціями

Повідомлення, що Російська православна церква оголосила українську Московського патріархату незалежною, не відповідає дійсності. Навпаки. Її зробили більш прив'язаною до Москви.

Статут УПЦ МП тепер схвалюється настоятелем РПЦ. Ім'я московського патріарха має підноситися на богослужіннях. Рішення Архієрейських і Помісних соборів обов'язкові для виконання на території України.

Ілюзія про незалежність створена через один пункт: що керівний центр Української православної церкви Московського патріархату тепер буде розташований у Києві. Це зроблено на випадок, якщо депутати ухвалять законопроект №4511. У ньому пропонується прописати окремі відносини України з релігійними організаціями, чиї центри розташовані на території держави-агресора. Тоді УПЦ МП може піти до суду й сказати: "Вибачте, наш центр у Києві. Ми не підпадаємо під дію цього закону". Хоча по факту писався він саме для них.

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ, релігієзнавець

Найбільше українських мігрантів живе в Росії – 4,4 млн. По 1,2 млн – у Канаді й Польщі, у США – 940 тис., йдеться в міжнародному рейтингу Expat Insider.

До списку 25 найкращих винаходів року потрапив робот Jibo. У його розробці брали участь програмісти з львівської філії американської IT-компанії Waverley Software. Робот заввишки до 50 см. Розрахований для використання вдома. Вміє розмовляти, сміятися, жартувати, фотографувати, нагадувати власникові про наближення важливих подій, розповідає прогнози погоди. Рейтинг склав американський журнал Time.

Перше водійське посвідчення українцям відтепер видаватимуть на два роки. Його власникам заборонять перевищувати швидкість 70 км/год. Потім водій отримає постійний документ. Відмовити можуть, якщо порушив правила руху більше двох разів. Досі посвідчення видавали відразу на 30 років.

Українську версію свого офіційного сайта запустило польське місто Познань. Зробило це першим у країні. Інформують про документи, необхідні для отримання права на роботу, проживання чи навчання. Сайт також має версії англійською, німецькою, іспанською, португальською й хорватською мовами.

Понад 2,2 тис. українців перебувають зараз у російських тюрмах. Частина були засуджені за надуманими кримінальними злочинами, каже уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Лави з підігрівом установлюють у львівському мікрорайоні Науковий. Вмикатимуться автоматично, коли температура повітря опускатиметься нижче +3°С. Також мікрорайон облаштовують зупинками з розетками, ліхтарями з датчиками руху.

Зараз ви читаєте новину «657 000 людей стоять у черзі на житло в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі