четвер, 18 лютого 2021 10:04

25 цивільних загинули торік на Донбасі внаслідок бойових дій або підірвалися на вибухівці

Четвер, 4 лютого, 09:53

До відділення поліції в селі Чайки Києво-Святошинського району на Київщині заходить чоловік із дитиною на руках. Просить повернути батькам.

Дівчинка в куртці, тонких штанях і чоловічих капцях на босі ноги. Ходила вулицями в сусідньому селі Петропавлівська Борщагівка.

– Побачив біля лісосмуги, коли гуляв із собакою. Нічого не могла про себе розказати. То я приніс у відділок, – говорить чоловік, називається Борисом.

Поліцейські пробують розпитати дитину, де вона живе.

– Мені весною буде 3 роки, – лише каже.

Дільничних посилають обійти навколишні будинки.

– Не відомо, скільки дитина так блукала вулицями і як опинилася біля лісосмуги. Але почувалася добре, – розповідає речниця обласної поліції Віталія Грохольська, 46 років. – У селі живуть понад 6 тисяч людей. Та нам пощастило, дізналися адресу батьків за 40 хвилин. Виявилося, мала втекла. Баба за нею не встежила. Батько був на роботі, а мати відійшла у справах. Дівчинку повернули в родину. Вона благополучна

А в цей час:

Львів'янка 35-річна Інна ПОЛІЩУК забігає в дитячу кімнату. Зі старої чавунної батареї фонтаном б'є вода.

– Миколо, це 95-та квартира. Нас топить! – набирає голову об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Пробує перемотати трубу рушником.

– Я у відпустці. Дзвоніть сантехніку, – відповідає той.

За кілька хвилин чоловік 39-річний Ігор перекриває кран на батареї. Дзвонить фахівцеві.

– Треба міняти. До кінця опалювального сезону батарея не дотягне, – говорить сантехнік по приїзду. – У морози роботи не почну. Новий радіатор поставимо, як потепліє. Зараз мушу спустити воду. Сусіди померзнуть.

Воду з кімнати подружжя вибирає у відра. Від вологи паркет здувається. Ремонт обійдеться у $300, підраховує господар.

– Чотири місяці не відчуваю запахів. Нюхав парфуми, оцет, хлорку – нульовий результат, – каже на прийомі в отоларинголога вінничанин 29-річний Олександр Заєць.

У жовтні торік перехворів на коронавірус. Нюх не повернувся.

– Температури й кашлю не мав. Лише смак і запахи перестав відчувати, – розповідає. – Сподіваюся, є якісь таблетки. Без носа – як без рук. Бо працюю кухарем.

– Нічим не зараджу, – відповідає лікар Артем Чорнобровенко, 47 років. – Таку проблему після ковіду має один українець на тисячу. Набряку немає. Треба час. Робіть вправи для носа – нюхайте спеції, шампуні, каву. Оцет і хлорку не можна, бо подразнюють слизову.

Виписує нікотинову кислоту.

– Пропийте тиждень. Декому із пацієнтів допомогла.

  Україна отримає 12 млн доз вакцини проти коронавірусу від американської компанії Novavax і шведсько-британської корпорації Astrazeneca. Поставки почнуться в лютому, говорить міністр охорони здоров’я Максим Степанов. ”Цікаво, хто потрапить у рай першим – жертви коронавірусу чи вакцинації?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Україна отримає 12 млн доз вакцини проти коронавірусу від американської компанії Novavax і шведсько-британської корпорації Astrazeneca. Поставки почнуться в лютому, говорить міністр охорони здоров’я Максим Степанов. ”Цікаво, хто потрапить у рай першим – жертви коронавірусу чи вакцинації?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади повернув селищу Новгородське на Донеччині назву, що була до 1951-го, – Нью-Йорк. Рішення має затвердити парламент.

Товариство "Спейсикс" першим придбало ліцензію, що до­зволяє запустити онлайн-­казино та працювати упродовж п'яти років. Коштувала 39 млн грн. Послуги надаватимуть старшим 21 року. Закон про легалізацію грального бізнесу затвердили влітку торік.

Нацбанк заборонив фінансовим установам прописувати дрібними літерами договори на споживчі кредити, відкриття депозитів, рахунків. Інформація в документах має бути вказана щонайменше 11-м шрифтом. Банки позбавили права змінювати умови угод.

Матері приснився поганий сон. Подзвонила вранці і благала нікуди не йти. Я якраз узяла вихідний, щоб поприбирати. Чіпляла штори, впала з табуретки та зламала ногу.

Оксана КАМІНСЬКА

До сусідки по кілька разів на тиждень приходили колектори. Гупали ногами у двері, кричали на весь дім про борг, погрожували судом. Раз не витерпів, схопив качалку для тіста й вибіг у коридор: "Ще раз шуму наведете – відлупцюю!" Третій місяць нікого немає.

Андрій ІЩУК

"Українізацію треба проводити жорстко й відповідально. Допомагати всім, хто хоче освоїти мову, але не розшаркуватися перед українофобами. За 30 років можна було вивчити українську. Якщо цього не сталося – це або крайня ступінь нездатності, або свідома антиукраїнська політична позиція", –

Ігор ЛОСЄВ, філософ

25 цивільних загинули торік на Донбасі внаслідок бойових дій або підірвалися на вибухівці. 119 отримали поранення, за даними Організації Об'єднаних Націй. Із початку війни втратили життя понад 3 тис. мирних жителів. Найбільше 2014-го – понад 2 тис. осіб

У світі забагато грошей

На початку лютого гривня помітно зміцнилася. Але до того, перед Новим роком, вона дуже ослабла. Бо Мінфін надто активно витрачав гроші. Ми бачили, як наприкінці грудня закопують у мерзлу землю нові дитячі майданчики. Це традиційна історія. Уряд не виконував плану з позик. І тільки наприкінці року, на тлі звісток, що МВФ таки відряджає нам віртуальну місію, вдалося залучити необхідну суму. Й одразу майже всю витратити. Тож гривню хитнуло – й вона неминуче мала повернутися до об'єктивних показників.

У світі забагато грошей. Їх нема куди дівати. І в такі моменти інвестори готові вірити в Україну й активно купувати державні облігації. Вони заходять, продають долари, купують гривні і вже на них – облігації.

У результаті маємо зміцнення національної валюти. І якщо Нац­банк не чинитиме опору, то цей тренд збережеться. І гривня може дійти до 27. А можливо, й далі. Доки не зустріне загороджувальний вогонь НБУ. Там добре пам'ятають, чим закінчилося зміцнення гривні для Якова Смолія.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

 

Із дружиною розійшлися після 11 років шлюбу. Під час сварки крикнула, що син не від мене. Наступного дня вибачилася: "Ляпнула від злості". Але я здав тест на батьківство. Найгірший прогноз підтвердився.

Олексій, 34 роки, Київ

Бабі щомісяця приносили листи. Вона їх ховала. А недавно зізналася, що то від коханого з молодості. Думала, загинув у засланні в Сибіру. А він вижив. Хочемо організувати їм зустріч.

Галина ШЕВЧЕНКО, 30 років, Тернопіль

У 15 років сильно побили однокласниці. Лупили по животу, ребрах, спині. Коли пожалілася матері, вона сказала: "Сама винна. Просто так у твоєму віці вже не нападають". Відтоді не ділюся з нею жодним секретом. З усіма проблемами справляюся сама.

Валентина, 29 років,

Кременчук Полтавської області

Університетський викладач хизувався патріотизмом і любов'ю до України. Розказав про нього дідові, вони знайомі. Той здивувався: "Він за часів Союзу співпрацював із КГБ. Здав не одного товариша".

Олег, 19 років, Івано-Франківськ

Зараз ви читаєте новину «25 цивільних загинули торік на Донбасі внаслідок бойових дій або підірвалися на вибухівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі