пʼятниця, 22 грудня 2017 13:44

150 тисяч українців втратять роботу

Автор: фото: facebook.com/Sergii Kharchenko
  Чоловік із висохлим деревом стоїть серед людей біля Печерського райсуду Києва. Прийшов підтримати колишнього президента Грузії та екс-губернатора Одещини Міхеіла Саакашвілі. 11 грудня в суді йому обирали запобіжний захід. Прокуратура наполягала на домашньому арешті. Суд відмовив. Політика звинувачують у співпраці з російськими спецслужбами й олігархом-утікачем Сергієм Курченком
Чоловік із висохлим деревом стоїть серед людей біля Печерського райсуду Києва. Прийшов підтримати колишнього президента Грузії та екс-губернатора Одещини Міхеіла Саакашвілі. 11 грудня в суді йому обирали запобіжний захід. Прокуратура наполягала на домашньому арешті. Суд відмовив. Політика звинувачують у співпраці з російськими спецслужбами й олігархом-утікачем Сергієм Курченком

Четвер, 7 грудня, 12:15

Майже 30 чоловіків б'ють меблі в залі Придніпровського суду Черкас. Блокують у приміщенні суддю Сергія Дунаєва із секретарем і керівником підприємства "Смілаенергоінвест" Андрієм Карпенком.

До радикальних дій вдалися представники об'єднання "Свобода", "Національного корпусу" й "Національної дружини". Через те, що суддя прийняв рішення не затримувати Андрія Карпенка. Його підозрюють у розкраданні 38 млн грн, які жителі райцентру Сміла на Черкащині заплатили за опалення. Але тепло їм дали через два місяці після початку опалювального сезону. Бо керівник енергетичної компанії не переказав кошти Нафтогазу. Там відмовилися постачати паливо у Смілу. Пішли на компроміс після переговорів із місцевою владою.

Андрія Карпенка затримали 5 грудня. Він міг перевести кошти городян на власний рахунок через підставні фірми, вважають слідчі.

– Суддя й секретар не могли вийти до ранку, – говорить спікер суду Марина Євтушенко. – Чоловіки поводилися агресивно, погрожували. Хотіли завдати судді фізичної шкоди. Заблокували меб­лями входи й виходи. Пошкодили стіни.

Уранці 8 грудня активісти зняли блокаду. Пікет продовжили біля будівлі суду.

– Ми не допустили мародерства, – каже депутат Черкаської облради Сергій Воронов, 29 років. Він був з активістами. – Судова система не працює. Відпускає злочинців. Це – війна з власним народом.

А в цей час:

Киянка 50-річна Олена Іваненко приймає заспокійливі. Щойно сказала по телефону чоловікові Сергію, 52 роки, що хоче розлучитися. Він пообіцяв убити її з коханцем. Останні вісім місяців жінка потай зустрічається з на три роки молодшим Андрієм.

Олена прожила 28 років із Сергієм. Мають дітей – 19-річного Вадима й Марину, 27 років.

– Після народження сина чоловік зрад­жував і не приховував цього. Двічі побив, коли заводила розмову про його коханок. Ображав і погрожував. Розлучатися боялася, – говорить Олена. – Андрія зустріла на роботі. Працюю касиром у супермаркеті. Він добрий, уважний. Зустрічалися, коли чоловік був на роботі. Він працює вахтовим методом: два тижні у відрядженнях, а два тижні – вдома. Андрію це набридло. Каже, ми не діти, щоб ховатися. Розлучайся. Наважилася подзвонити Сергію. Він повертається в суботу.

10 грудня Олена розмовляє з чоловіком 2 год. Той погоджується розірвати стосунки.

– Якщо Вася програє – моє серце стане, – харків'янин Ігор Павлюченко, 27 років, переказує на рахунок інтернет-тоталізатора 10 тис. грн.

Ставить на перемогу українського боксера Василя Ломаченка над кубинцем Гільєрмо Рігондо. Ще 18 тис. грн Ігор скинув на рахунки інших букмекерських контор кілька днів тому.

– Граю нечасто. Хіба кілька сотень на футбол можу поставити. Але в Ломаченка вірю. Матиму вдвічі більшу суму. Додам ще 11 тисяч, які позичають батьки, й куплю іномарку. Бо досі їздив лише на батькових "Жигулях".

Василь Ломаченко 10 грудня в Нью-Йорку, США, перемагає Рігондо. Ігор отримує майже 53 тис. грн.

32-річний Віталій Шмигло з Дніпра автомобілем їде до Полтави. Там живе його баба по батьковій лінії Антоніна Павлівна, 78 років. Не бачився з нею чверть століття.

- Батьки розлучилися, коли ходив у перший клас. З матір'ю лишився у Дніпрі, а батько повернувся в Полтаву. З нами не спілкувався. З родичами з його боку теж не мали зв'язку, – говорить Віталій. – А тиждень тому у Facebook написала татова троюрідна сестра. Що батько вдруге розлучився три роки тому, виїхав у Росію. Повертатися не хоче, його мати залишилася сама. Баба Тоня плаче ночами. Каже, хоче вибачитися переді мною за свого сина. Я в неї єдиний онук – у батька з другою дружиною дітей не було. Стало шкода бабу.

До Полтави Віталій добирається майже 4 год. Антоніна Павлівна зустрічає внука біля свого приватного будинку. Плаче.

Друг любив мотоцикли. Весілля грав у байкерському стилі. Всі гості їхали до загсу на двоколісному транспорті. На перехресті в мотоцикл із нареченим і свідком влетів легковик, що вискочив на червоне світло. Обох перевернуло в повітрі, відкинуло метрів на 15. Свідок зламав руку й отримав струс. А товаришу розірвало праву ногу. Його прооперували, ампутували нижню кінцівку до коліна. Наречена передумала виходити заміж. "Інвалід мені не потрібний", – заявила, коли відійшов від наркозу.

Леонід ПАРХОМЕНКО

Коли мені було 11 років, баба взяла із собою на базар, аби поміг продавати груші. Того року вони гарно вродили. Обіцяла віддати половину вторгованих грошей. Сіли на вході до овочевого ринку. За 5 хвилин піді­йшли двоє чоловіків – продавців. Почали матюкатися, що не маємо права тут стояти. Один із дядьків ударив бабу по голові, другий стукнув мене ногою у живіт. Три відра груш забрали. Пригрозили, що уб'ють, якщо побачать тут. Минуло 14 років. Я відтоді ні разу не був на жодному ринку.

Віталій БЕЗЗУБКО

Племінника у восьмому класі побив старший на рік учень. Бо Андрій не захотів ділитися яблуком. Кілька педагогів усе бачили, але ніхто не намагався зупинити побиття. Малий прийшов додому з гематомою під оком і розбитим носом. Сестра пішла розбиратися. Вчителі зізналися їй, що бояться того учня. Його батько сидів і має зв'язки в кримінальному світі. Педагогам казав: "Якщо син на вас жалітиметься – розірву". Радили про все забути й нікуди не звертатися. Сестра перевела сина в іншу школу.

Оксана Лавренюк

Перший в Україні мобільний Центр надання адміністративних послуг почав роботу у Славутській територіальній громаді на Хмельниччині. Об'їжджає 20 сіл за тиждень. У мікроавтобусі працюють два адміністратори. Надають понад 80 послуг. Серед них – заміна чи видача паспорта, завірення документів.

Китай виділить для співпраці з Україною $7 млрд, кажуть у Міністерстві економічного розвитку. Йдеться про енергетику, агропромисловий комплекс, транспорт, торгівлю.

Із грудня українці можуть відвідувати Єгипет за електронними візами. Їх потрібно оформлювати за тиждень до поїздки на сайті www.egyptvisa.com. Слід внести особисті дані, написати про мету поїздки, відправити поштою копії закордонного паспорта, квитків, оплатити $25 консульського збору. Віза прийде на електронну пошту. Її треба роздрукувати й показати єгипетським митникам на кордоні. Дозвільний документ можна отримати й за старими правилами – при проходженні контролю в Єгипті.

В Угорщині судять колишнього поліцейського Крістіана Легоцкі, який воював в Україні за терористичну ДНР у 2015–2017 роках. Його затримали на батьківщині два місяці тому. Визнав, що брав участь у бойових діях, але не вважає це злочином. Може отримати п'ять років тюрми.

"Треба припинити автобусне й залізничне сполучення з Росією. Нам нема чого туди їздити. Сподіваюся, Укрзалізниця перегляне свою політику. А родичі хай приїжджають до нас, повертаються в Україну", –

Володимир ОМЕЛЯН, міністр інфраструктури

  Екс-президента Грузії й колишнього голову Одеської державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі 5 грудня затримали працівники Генпрокуратури та Служби безпеки України. Але прихильники політика відбили його у правоохоронців. Президента Петра Порошенка назвали диктатором.  ”У людей, як і у звірів: самці борються за самицю, а ватажки – за владу”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Екс-президента Грузії й колишнього голову Одеської державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі 5 грудня затримали працівники Генпрокуратури та Служби безпеки України. Але прихильники політика відбили його у правоохоронців. Президента Петра Порошенка назвали диктатором. ”У людей, як і у звірів: самці борються за самицю, а ватажки – за владу”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Навіщо влада бореться із Саакашвілі? У нього рейтинг був півтора відсотка, а зараз розкрутили на порядок вище. Як з усунення політичного опонента можна робити клоунаду? Влада може бути тупа, злісна, жадібна, злодійська. Але не має бути смішною. Бо тоді для неї настає смерть", –

Аркадій БАБЧЕНКО, російський журналіст

96 147 місць у дитсадках відкриють до 2020 року. На початок осені в черзі в дошкільні заклади стояли 52,2 тис. дітей

 

Читачі висловлюються про матеріали, які запам'яталися у новому номері "Країни"

Знайома педіатр накупила в кабінет до сотні шоколадок, кілька пачок чаю, кави й печива. Пригощає дітей і батьків на прийомі. Так бореться за клієнтів. Каже, вже 20 пообіцяли підписати з нею контракт.

Ольга, 37 років, Дніпро

Усе життя працював далекобійником. Возив вантажі Україною, Білоруссю, Росією. Усюди мав справу з міліцією. Кілька разів забирали у відділок, бо потрапляв у ДТП. Били тільки росіяни. Лупили кийками й сміялися з "хохла".

Олексій Якович, 54 роки

150 тисяч українців втратять роботу

Ініціативу президента зі збільшення мінімальної зарплати до 4100 грн можна забезпечити за рахунок інфляції, тобто додрукувавши гроші. Якщо зарплата підвищується штучно, то ціни зростуть. Якщо інфляцію заклали на рівні 7%, то з підвищенням мінімальної зарплати показник становитиме на 10% більше.

Другим негативним фактором буде зростання безробіття. Після підняття мінімальної зарплати до 3200 грн за дев'ять місяців роботу втратили 133 тис. українців. До кінця року показник може сягнути 200 тис. Якщо підвищити мінімалку ще раз, то без заробітку залишаться 150 тис. людей.

Це рішення – політичне. Економіки тут майже немає. Скоро вибори, і ця ініціатива позитивно вплине на рейтинги президента Порошенка й прем'єра Гройсмана.

Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру

Зараз ви читаєте новину «150 тисяч українців втратять роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі