середа, 18 травня 2016 23:53

1056 гривень у середньому коштує обід на одну людину в ресторанах Ялти

Четвер, 5 травня, 15:16

Харків'янин 32-річний Андрій Шевчук кладе в рюкзак чотири пляшки віскі по 750 гривень. Алкоголь і 200 гривень знайшов на могилі дядька. Приїхав на міське кладовище прибрати її перед поминальними днями.

– Підійшов до могили, а на ній – великий пакет стоїть. Розгорнув і ледь не впав – таке віскі бачив тільки на полицях магазинів, розповідає Андрій. – Собі ніколи не брав, бо дороге. Думаю, хтось прийшов провідати дядька й забув. Доки прибиратиму, може, власник і вернеться. Віддам. Дядько Віктор був бізнесменом. Мав невелику столярку з виробництва дверей, столів і вікон. Помер від інфаркту 2013-го. Мав 57 років. Його дружина з двома доньками продала бізнес і дім. Виїхала в Канаду. Відтоді за могилою доглядаю я. Але нічого подібного ніколи тут не знаходив.

Андрій Шевчук прибирає годину. Коли за алкоголем ніхто не приходить – дзвонить матері. Та каже, що до них у гості заїжджали дядькові друзі по бізнесу з Києва.

– Виявилося, вони віскі й поклали на мо­гилу. Дороге купили, бо вирішили так вибачитися перед дядьком. За те, що два роки після його смерті не приїжджали на цвинтар. Такі ж дві пляшки ще й матері дали, – говорить Андрій

  Народний гурт ”Лісапетний батальйон” виступає перед військовими у Львівському госпіталі 5 травня. Так презентували свій альбом ”Баби-голубоньки”. Співали близько години. Пораненим подарували свої диски й афіші з автографами
Народний гурт ”Лісапетний батальйон” виступає перед військовими у Львівському госпіталі 5 травня. Так презентували свій альбом ”Баби-голубоньки”. Співали близько години. Пораненим подарували свої диски й афіші з автографами

А в цей час:

У Львові на вул. Стрийській комунальники заклеюють пінопластом Монумент Слави. Так заліплюють місця з-під шести мармурових плит, що відпали від постаменту. Піно­пласт попередньо пофарбували в чорний колір.

– Про такий ремонт повідомили очевидці. А я приїхав перевірити інформацію, – каже 34-річний Ігор Зінкевич, активіст громадської організації "Варта 1". – І справді, замість мармуру комунальники клеять пінопласт. Аби гарно тримався – зверху приліплюють скотчем. Запитав, навіщо так роблять. Відповіли: "Керівництво дало вказівку підготувати пам'ятник до Дня Перемоги, а грошей нема. Вирішили вийти з ситуації таким чином".

Перед Великоднем біля монумента Слави збиралися активісти. Символи радянської епохи розмалювали синьо-жовтими кольорами.

Вінничанин 51-річний Анатолій Сливінський на Європейській площі змотує скотчем в'язку жовтих і блакитних повітряних кульок. З іншими людьми малює на асфальті карту України. По ній натовп розкидає російські рублі з портретами президента РФ Володимира Путіна і прем'єра Дмитра Медведєва. Це – символ того, що багато українців мають грошові вклади в російських банках.

– Не треба віддавати кошти ворогу. Радимо українцям забрати заощадження з російських банків якнайскоріше. Бо хто знає, що далі станеться. Можливо, через якийсь час такої можливості не буде, – каже Анатолій Славінський.

Пізніше розкидані купюри зметуть мітлою, приклеять до повітряних кульок і запустять у небо.

– Подавися своїми грошима! Кинув мене в дитинстві, а тепер відкупитися хочеш! – кричить 22-річна Інна Лисенко з Кременчука на Полтавщині.

Батька побачила вперше за дев'ять років. Він приїхав на день народження до доньки. Хотів подарувати 10 тис. грн. Інна виганяє його з квартири. Просить не дзвонити.

– Коли мала 13 років, батько пішов до коханки. Про мене начисто забув. Коли намагалася йому додзвонитися – не брав слухавки. Мама сказала, що в батька нова сім'я і йому тепер не до нас, – говорить Інна. – Жодного разу не поздоровив мене з днем народження чи святами. А це з'явився без попередження. Сунув гроші. Не хочу брати їх у незнайомого чоловіка. Бо батьком його назвати більше не можу. ­Єдине, що у майбутньому хочу спілкуватися з його сином від другого шлюбу. Брату зараз 7 років.

  Туристичні оператори цьогоріч на 20–30 відсотків знизили ціну для українців на відпочинок у Туреччині та Єгипті. Це пов’язують із відсутністю російських відпочивальників. Вони не їдуть через напружені стосунки між цими державами. Українці ж залюбки обирають Туреччину – незважаючи на ризик терактів, які там періодично влаштовують бойовики ”Ісламської держави”.  ”Якщо ви звикли, що в оселі постійно стаються пожежі, – вам будуть не страшні чорти з киплячою смолою в казанах”, – стверджує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Туристичні оператори цьогоріч на 20–30 відсотків знизили ціну для українців на відпочинок у Туреччині та Єгипті. Це пов’язують із відсутністю російських відпочивальників. Вони не їдуть через напружені стосунки між цими державами. Українці ж залюбки обирають Туреччину – незважаючи на ризик терактів, які там періодично влаштовують бойовики ”Ісламської держави”. ”Якщо ви звикли, що в оселі постійно стаються пожежі, – вам будуть не страшні чорти з киплячою смолою в казанах”, – стверджує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Скасувати знижки на газ для релігійних організацій закликав уряд глава української греко-­католицької церкви Святослав Шевчук. Маємо платити на рівні з населенням, каже він.

На своєму дні народження заспівав на відео пісню з матюками про начальника. За тиждень посварився з дружиною, і вона віднесла зйомку керівнику. Наступного ранку він звільнив мене. Влаштувався на іншу роботу. За два місяці жінка сказала, що маю там малу зарплату і подала на розлучення.

Віктор СЕРГІЄНКО

Сусідові у Рівному чоловік купив нового велосипеда – замість украденого 30 років тому. Сам привіз і залишив на подвір'ї новенький велик і 100 доларів зверху. Потім зателефонував, вибачився і пояснив, що крали вдвох. Один помер, а цього загризли докори сумління.

Тетяна ПЕЧОНЧИК

Для освідчення друг купив 999 троянд. ­Домовився з батьками своєї дівчини і, доки її не було вдома, – прикрасив квітами кімнату. А коли вона прийшла – почала істерити. Сказала, що розчарована. Бо чекала від коханого новий IРhone. Від пропозиції відмовилася.

Сергій ДУМАНСЬКИЙ

Брат зізнався дружині, що півтора року спить із двома її подругами. Дружина розсміялася. Сказала, що сама попросила подруг звабити чоловіка: аби забезпечити йому різноманітність сексуальних партнерів. Брат кинув її за два дні. Порадив пролікуватися у психіатра.

Євген ШМИГЛО

"Державна система не дає дихати. Можеш звільнити працівника, а він через суд легко поновиться. Так до мене повернувся заступник, якого я звільнив ще 2014 року", –

Зураб АЛАСАНІЯ, гендиректор Національної телекомпанії України

230 000 дітей виїхали разом із батьками з окупованих територій Донбасу. Ще 580 тис. через війну мають обмежений доступ до середньої освіти

13 українських медиків звільнили з полону бойовиків "Ісламської держави" в Лівії. Лікарі працювали в одному з госпіталів міста Бен-Джавад. У полоні їх тримали з 25 березня 2015 року. Стан усіх задовільний

1056 гривень у середньому коштує обід на одну людину в ресторанах Ялти в окупованому Криму. Складається з гарячої страви, салату і келиху вина

"Найбільша проблема президента – власний бізнес. Він щодня переглядає листочок, розділений на дві частини. З одного боку – проб­леми держави, з другого – його бізнесу. В таких умовах йому потрібно приймати рішення й від чогось відмовлятися. Не можна бути одночасно олігархом і державником. Він два роки шукає це рішення і не знаходить", –

Степан ГАВРИШ, колишній заступник секретаря РНБО

Тука виявився "не форматом" для президента

Президент призначив колишнього голову Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туку заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Це міністерство буде таке ж ефективне, як "мінстець" (створене позаторік Мі­ністерство інформаційної політики України очолює кум президента Юрій Стець. – ­Країна). І незабаром Тука піде з цієї посади. Він не впишеться в чиновницький бомонд.

Тука виявився "не форматом" для Порошенка. Чужим для системи. Український політикум хоче діяти, як раніше: прикриваючись патріотичними гаслами, робити символічні кроки, але суть системи не змінювати. Тука їм не підійшов.

Андрій ЗОЛОТАРЬОВ, політолог

Ситуацію в охороні здоров'я заморозили на півроку

Призначення Віктора Шафранського виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я на півроку заморозить ситуацію в галузі.

У Гройсмана нема кандидата з чітким баченням реформ. Спеціаліста, якого підтримав би і громадський сектор, і медичне середовище. Шафранський – це компроміс у боротьбі політичних груп і фармакологічних компаній, що мають величезні кошти.

Шафранський більше року був заступником міністра. Мав би прозвітувати про здобутки на цій посаді. Але звітувати нема про що.

Гліб КАНЄВСЬКИЙ, політолог

Суспільна підтримка – не головне для Порошенка

Порошенко на генпрокурорів призначає людей, які категорично не хочуть щось змінювати. Шокін обіцяв реформи. Але присікав у корені всі починання, які дозволили б запустити зміни. Після нього ГПУ залишається в такому ж стані, якою була на момент його приходу.

Для президента на першому місці – ­бізнес-інтереси. Втрата підтримки суспільства – це жертва, на яку він готовий піти. Як казали, Париж вартує меси. А для Петра Олексійовича генпрокурор вартує суспільної підтримки.

Андрій МИСЕЛЮК, політолог

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Сусід витяг із нашої хати 30 тисяч гривень. Потім – ще 10 тисяч. На третій раз батько зробив засідку і впіймав його. Відвіз у ліс і змусив копати собі яму. Після того ні в кого не крав. Одружився, має двох дітей і будівельну фірму.

Анна, 25 років, Полтава

 

Однокласники прибили за лапи кота до дерева в парку. Кілька годин кричав, поки здох. Про це дізналися в школі й вигнали хлопців звідти. Зараз один сидить у в'язниці, другий – виїхав на заробітки в Росію.

Олег, 32 роки

Хлопець подруги – араб. Після трьох років листування зробив їй пропозицію. Батьки дівчини були проти. Щоб умовити їх, араб подарував батькові кав'ярню. Наступного тижня донька полетіла в Емірати.

Оксана, Дніпропетровськ

Знайомий заробив у Росії 500 гривень. Стільки заплатили за три місяці праці на будівництві. Коли обурився – відлупцювали до непритомності й кинули на вокзалі без речей. ­Подзвонив родичам у Суми, щоб переслали гроші на дорогу.

Віктор ОВЧАРЕНКО, 44 роки, Суми

Зараз ви читаєте новину «1056 гривень у середньому коштує обід на одну людину в ресторанах Ялти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі