пʼятниця, 05 лютого 2016 16:39

1 мільярд гривень потрібно на створення Музею Майдану

Четвер, 21 січня, 12.45

– Бескидський тунель є пляшковим горлом міжнародного транспортного коридору. Його відкриття дозволить обладнати такий собі "шовковий шлях" з Азії в Європу для перевезення товарів, – каже міністр інфраструктури 37-річний Андрій Пивоварський на урочистому завершенні першого етапу будівництва залізничного двоколійного Бескидського тунелю на перегоні Бескид–Скотарське, що на межі Львівської та Закарпатської областей.

Залізничники натискають кнопку – відбувається підрив породи. Обвалюється остання ділянка – тунель пробитий. Будівельники виходять із боку території Львівщини на Закарпаття.

– Двоколійний тунель збільшить пропускну можливість ділянки з 40 до 100 потягів на добу. ­Старому 130 років, перебуває в аварійному стані, – говорить керівник Львівської залізниці Богдан Піх, 60 років.

Прокладання тунелю завдовжки 1,8 кілометра розпочали в листопаді 2013 року. Це – найбільший інфра­структурний проект в Україні. Поїзди почнуть курсувати ділянкою 2018-го.

Автор: УНІАН
  Військовий оркестр Київського гарнізону виступає в міжнародному аеропорту ”Бориспіль” поблизу столиці 21 січня. Цього дня вшанували пам’ять захисників Донецького аеропорту
Військовий оркестр Київського гарнізону виступає в міжнародному аеропорту ”Бориспіль” поблизу столиці 21 січня. Цього дня вшанували пам’ять захисників Донецького аеропорту

А в цей час:

Поліцейські виводять зі службового кабінету попід руки завідувача Літинського районного паспортного столу на Вінниччині 46-річного Михайла Тарасюка. Його підозрюють в отриманні 1,5 тис. грн хабара за прискорену видачу нового паспорта.

– У нього по шухлядах знайшли долари, євро та гривні. Він кричав, що то не його. У товариша дружина краде – то він віддав йому на збереження, – розповідає очевидиця подій Тетяна Кравець, 40 років. – Як вивели з кабінету, почалася істерика. Впав на стіл у коридорі. Він огрядний чоловік, ­животатий, полісмени не втримали. Далі – зі столу на підлогу. Викликали "швидку", бо років п'ять тому мав інсульт. Лікар сказав: тиск у пацієнта в нормі – 120 на 80. У шпиталізації відмовили.

Раніше Михайло Тарасюк працював у правоохоронних органах. Дружина – старша медсестра районної поліклініки. Йому загрожує 10 років тюрми і конфіскація майна.

– Я пашу, все в дім несу. А ти, безсовісний, грошима розкидаєшся, – плаче 20-річна Катерина Волкова.

Збирає речі в однокімнатній квартирі в Полтаві. Винаймала її з 30-річним Дмитром Костецьким.

Пара посварилася, бо чоловік без попередження зняв 2 тис. грн із кредитної картки Катерини. Витратив на протеїн. Сім років працює фітнес-тренером, ходить у тренажерний зал.

– Останні два місяці я сама платила по 2,5 тисячі за квартиру. Ти ж свою зарплату витрачаєш на добавки, м'ясце, ­морепродукти. А мені хоч би на хліб чи крупи дав. Усе. ­Набридло бути чоловіком у відносинах, – із валізою в руках Катерина прямує до порога.

Дмитро падає на коліна, цілує їй руки. Просить залишитися. Катерина виривається, ліфтом спускається на перший поверх. Викликає таксі, їде до батьків. На дзвінки Дмитра не відповідає.

Черкащанин 4-річний Андрій Семиліт із матір'ю Альоною шиють іграшкового сніговика. Хлопчик малює йому очі й усмішку. Дитина має рак крові. Іграшки родина продає через інтернет, щоб зібрати гроші на лікування. Андрій проходить курс у білоруському місті Гомель.

Іграшки в мережі побачив мер міста Бидгощ Рафала Брускі в Польщі. Надіслав на адресу Черкаської міської ради лист-запрошення Семилітам на канікули.

– Плануємо в кінці весни чи на початку літа поїхати, – говорить 29-річний Антон Семиліт. – Якщо лікарі відпустять. Скоро нам повинні почати курс хіміотерапії.

"Чув, що іншому дядьку американський суд при­судив 113 років тюрми і ще 100 – після смерті. Це як ­розуміти? Він згниє в тюрмі, а його скелет ще століття в камері валятиметься?"

Вікторія ЄЩЕНКО, про 263 роки ув'язнення американському поліцейському, якого засудили за зґвалтування темношкірих жінок

"У моєї бабусі пологи ­приймали в окопі на передовій 1943 року. Була медсестрою на фронті й до останнього не хотіла їхати в тил. Потім два місяці сильно хворіла через занесену інфекцію"

Валерія ЛИЧМАН, про пологи в машині, яку занесло снігом на Полтавщині

"У матері з картки постійно кудись списувалися гроші. В банку на це руками розводять. Коли дійшло до прокуратури, виявилося: установа незаконно знімала гроші на погашення материного кредиту в іншому банку"

Сергій ЛИНЬ, про українські банки, які на економічному форумі в Давосі визнали найненадійнішими у світі

  Гривня продовжує дешевшати. На чорному ринку євро перетнув психологічну межу 30 гривень. Долар продають по 27,5.  ”Швидкість падіння гривні визначається темпами наповнення кишень чиновників і олігархів твердою валютою”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Гривня продовжує дешевшати. На чорному ринку євро перетнув психологічну межу 30 гривень. Долар продають по 27,5. ”Швидкість падіння гривні визначається темпами наповнення кишень чиновників і олігархів твердою валютою”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Родичка підтримувала сусіда, який відсидів 10 років за вбивство. Готувала йому їсти. Повірила, що не причетний до злочину. Якось цей мужик напився і вдарив родичку ножем у ногу. Ганявся за нею по під'їзду – хотів добити. Тут буде подібна історія"

Валерій ГРИЩЕНКО, про флешмоб, у якому російські зірки заявляють про підтримку лідера Чечні Рамзана Кадирова

"Якщо дадуть 10 тисяч гривень зарплати, піду служити хоч на п'ять років. Це – мінімальна сума, за яку зараз можна більш-менш нормально почуватися в цій країні"

Олег РЕВЕНКО, про можливу сьому хвилю мобілізації та контрактну службу

Рівненський суд вирішив ліквідувати державне підприємство "Рівненська сірникова фабрика". Воно заборгувало 5 млн грн постачальникам сірки й деревини. Це – єдиний виробник сірників в Україні. Випускав 600 млн коробок на рік.

Кримський винний завод "Золота балка" купив московський бізнесмен Артем Зуєв – у подарунок дружині Сніжані Георгієвій. Разом із виробничими потужностями вона отримала 1,4 тис. га виноградників. У Росії Зуєв володіє "Європейським заводом підшипників", Георгієва – нічними клубами "Белка" і Chateau de Fantomas у Москві.

У Сонячній системі є дев'ята планета, заявляють астрономи Майкл Браун і Костянтин Батигін із Каліфорнійського технологічного інституту, США. Знайшли її шляхом математичного аналізу Поясу Койпера – величезної частини простору за орбітою Плутона, в якій обертаються мільярди тіл. Її не видно. Розрахунки вказують, що нова планета в 10 разів важча за Землю. Обертається навколо Сонця за 10–20 тис. років.

15 000 доларів просять за залишки ратуші в селищі Поморяни Золочівського району Львівщини. Це – крило і дві башти. Більшу її частину зруйнували 1914 року. На продаж виставили 15 січня

1 мільярд гривень потрібно на створення Музею Майдану, говорить керівник громадської організації "Музей Майдану" Ігор Пошивайло. Кошти підуть на зведення нової будівлі. Вже є близько 2 тисяч експонатів із протестних подій і понад 500 свідчень очевидців. Тимчасово розмістили їх у Музеї Івана Гончара та Національному історичному музеї.

Порошенко розширює контроль над парламентом

Схвалений Конституційним судом президентський законопроект про судову реформу розширює повноваження глави держави. В умовах війни країна з ­парламентсько-президентської респуб­ліки перетворюється на президентсько-­парламентську. Верховна Рада може втратити можливість висловлювати недовіру генеральному прокурору. Призначати та звільняти його буде президент. Таким чином він отримає додатковий контроль над парламентом. Генпрокуратура стане кийком у руках глави держави. Є загроза, що битимуть винятково по політичних опонентах.

Володимир БОНДАРЕНКО, політолог

За півроку в Україні закриються до 20 банків

Зараз Національний банк зачищає історичне ядро вітчизняної банківської системи – малі та середні банки. Від них вимагають збільшити статутний капітал. Достатньої допомоги не надають. Таким чином вони приречені на повільну смерть. До кінця року залишиться 40–50 великих банків, 10–20 – середніх і малих.

Олексій КУЩ, радник президента Асоціації українських банків

"Польща прийняла близько мільйона трудових мігрантів з України – людей, яким ніхто не хотів допомогти", –

Беата ШИДЛО, польський прем'єр-міністр

"Чорнобиль – це модерний заповідник, якого ніде в світі більше немає", –

Мирослав СЛАБОШПИЦЬКИЙ, режисер

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Наснилося, що ніяк не можу вибратися із закритої коробки. Наступного дня їхали переповненим автобусом. На півдорозі відпало переднє колесо. Застряли в двометровому заметі.

Олена ГРИЩАК, 18 років

У парку знайшла золотий ланцюжок на ногу. Стала всім хвалитися. Одягнула пройтися містом – і загубила.

Наталія, 29 років

 

На концерті знайшов телефон. Вирішив продати. Через два місяці в мене вкрали мобільний.

Іван, 35 років

У тролейбусі пасажир не схотів платити за проїзд. На зауваження кондукторки плюнув їй в обличчя. На зупинці кілька чоловіків викинули його за шкірки. Жінка плакала з півгодини.

Іван, 27 років, Полтава

Чекаю дівчину з армії. Зустрічалися два роки. Потім вона переїхала до батьків в Ізраїль. Отримала громадянство. Пішла там служити.

Сергій, 21 рік

Зараз ви читаєте новину «1 мільярд гривень потрібно на створення Музею Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі