середа, 15 лютого 2012 18:09

У 12-14 років дівчатка частіше за хлопців труяться алкоголем

- Діти труяться тими самими напоями, що й дорослі - горілкою, коньяком. Часто змішують алкоголь із "енергетиками".

Наймолодшій пацієнтці було кілька місяців від народження. Бабуся переплутала горілку з водою. Додала в молочну суміш. Дитина зробила два ковтка, потім ручкою відштовхнула пляшечку й обм'якла.

Я проти того, щоб давати дитині навіть пробувати спиртні напої. Байдуже, слабоалкогольні вони, чи ні. Ніхто не може потім гарантувати, що дитині вони не сподобаються. І вона вип'є ще, але вже без дозволу. Своїм дочкам я дозволив скуштувати вино в 14 років, один раз відсьорбнути.

У Франції є тритомник "Сексологія для дітей різних вікових груп", починаючи з 4 років. Ніхто не каже, що дітям треба цим займатись із такого віку. Але пояснювати змалечку, як до цього ставитися, треба. Я думаю, необхідно розробити  методику: як правильно розповідати дітям про спиртне.

Випив стакан портвейну, бо батьки завжди казали, що вино - це отрута

П'ять років тому до нас привезли 6-річного хлопчика в тяжкій алкогольній комі. Ні ми, ні батьки не розуміли, як це могло статися. За 2 години вдома знайшли його передсмертну записку. Коли хлопчика вивели з коми, він розповів, що хотів накласти руки через сварку з батьками. Випив стакан портвейну, бо вони йому завжди казали, що вино - це отрута.

Якось принесли на руках п'яну 4-річну дівчинку. У батьків шок - ніхто їй не давав алкоголю. Коли звели картинку вечора докупи, з'ясувалося, що після застілля батьки пішли проводити гостей. Усі пляшки прибрали. На столі залишалася тільки коробка цукерок із лікером. Після приїзду з лікарні побачили, що половини цукерок у коробці немає.

Смертельна доза для дитини - від 40 до 80 грамів 95-відсоткового алкоголю. Але все залежить від віку й стану організму. Всмоктування алкоголю з шлунково-кишкового тракту в кров відбувається за 5-7 хвилин після вживання і залежить від наповненості шлунку. Якщо дитина напилася, можна промити шлунок: дати випити склянку підсоленої води та викликати блювоту. Але навіть за 7 хвилин складно передбачити розвиток отруєння, можливе погіршення стану дитини. Бо ви можете промити шлунок, а вона впаде непритомна за 20 хвилин. Тому краще одразу привезти до лікарні.

Зі 120-130 дітей, які потрапляють до нас протягом року, до 5 відсотків - тяжкі випадки отруєнь. Можуть бути пошкодження печінки, нирок, слизової шлунку. Навіть інсульт чи інфаркт.

Особливо багато пацієнтів після Нового року й шкільних випускних. У 12-14 років дівчата частіше за хлопців труяться алкоголем. Вони швидше дорослішають, намагаються спробувати на собі всі особливості дорослого життя.

На початку 1990-х у відділення тричі за рік привозили 10-річного хлопця-бомжа з алкогольним отруєнням. Перший раз він був дуже вдячний, що ми вивели його з цього стану. Питав, кому безкоштовно помити машину або чимось допомогти в роботі. Бо мив машини біля Головпошти на Хрещатику. Коли привезли втретє, уже був "ніякий": характер змінився, до всього став байдужий. Це - ознака алкоголізму.

У моїй практиці був лише один випадок отруєння нікотином. Хлопець-підліток перекурив, у нього були проблеми із серцем.

"Забороняючи випускникам пити спиртне, вчителі й батьки перегинають палку. Школяру на випускному можна випити без шкоди для здоров'я півпляшки шампанського. Хоч вони ще "зелені", але своє все одно доженуть на першому курсі. Дітей потрібно поступово вводити в доросле життя, вчити пити. Символічно наливати за столом. Пояснювати, що не можна мішати й знижувати градус. Бо рано чи пізно доведеться випити спиртне. У мене є знайомі, які до 20 років не пили, а потім стали алкоголіками".

Дмитро ВІННІКОВ, 42 роки, нарколог, психотерапевт у приватній клініці "Чоловіче здоров'я"

"Молоді люди не повинні вживати алкоголь до 24,5 року. Батьки, які пригощають своїх дітей, наприклад, шампанським, вважають, що це допоможе уникнути розвитку алкоголізму в майбутньому. Це міф. Ми ж не нюхаємо порошку й не куримо травки в помірних кількостях у дитинстві, щоб згодом не стати наркоманами. І не палимо цигарок, щоб не перетворитися потім на завзятих курців. Логічно, що й уживання алкоголю в юному віці не врятує від алкоголізму. Починаючи пити зарано, ми встановлюємо зв'язок між розпиванням спиртного й почуттям насолоди".

Ерік Сіґман, британський біолог, член Королівського медичного товариства

 

Зараз ви читаєте новину « У 12-14 років дівчатка частіше за хлопців труяться алкоголем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі