середа, 08 березня 2017 10:10

Виявили, чому корисно читати книги

Виявили, чому корисно читати книги
Фото: VistaNews.ru

Читання допомагає зменшити страждання від хронічного болю. Книга допомагає на якийсь час забути про недугу.

Британські вчені з Університету Ліверпуля провели експеримент. Вони досліджували вплив читання на різні групи людей, які страждають від хронічного болю. Про це пише newsyou.info. Висновки свого дослідження вони опублікували у науковому виданні BMJ Journal for Medical Humanities.

Перша група людей зустрічалася щотижня на "спільних читаннях". Вони читали вголос різну літературу - романи, розповіді, вірші. Другу групу склали пацієнти, які проходили когнітивну психотерапію. Це - сеанси внутрішньо розумових процесів. Їх часто використовують при лікуванні депресії чи тривожного розладу.

Після експерименту виявилося, що спільні читання дозволяють "воскрешати" позитивні спогади. Процес читання стимулює мозок відправляти нові "вільні від болю" сигнали до інших частин організму пацієнта, кажуть медики.

Регулярне читання книг надає таку ж дію на мозок людини, що й когнітивна психотерапія. Автор дослідження доктор Джозі Біллінгтон каже, що спільне читання може стати гарною альтернативою когнітивної психотерапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google назвав 5 найпопулярніших книг у світі

Крім того, читання книг у зрілому віці може продовжити життя на кілька років. Вчені наголошують, що такий ефект має читання книг, а не журналів чи газет. Це показало 12-річне дослідження американських вчених зі Школи громадського здоров'я Єльського університету.

У дослідженні взяли участь більше 3 тис осіб віком від 50 років. У першій групі читали 3,5 год на тиждень, в другій – менше 3,5 год на тиждень, у третій - не читали зовсім. Люди, які регулярно читали, середньому жили на 23 місяці довше тих, хто не приділяв уваги читанню. У проміжній групі шанси були нижче на 17%.

Читання знижує ризик розвитку психічних розладів до 32%. Крім того, читання зміцнює зв'язок між клітинами мозку людини. Це позитивно впливає на роботу мозку, рівень інтелекту і знижує ризик розвитку ряду захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Виявили, чому корисно читати книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі