понеділок, 14 червня 2021 11:09

Ванілін почнуть робити з пластикових відходів

Ванілін почнуть робити з пластикових відходів
До 2025 року попит на ванілін зросте до 59 тис. тонн. Фото: pixabay.com

Британські вчені придумали, як за допомогою кишкової палички перетворити пластик на ванілін.

Таким чином хочуть боротися з відходами та задовольняти попит на ванілін, передає пресслужба Единбурзького університету.

"Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів та демонструє його використання як нового ресурсу, із якого можна отримати цінні продукти", - заявив один з авторів дослідження, опублікованого в журналі Green Chemistry, Стівен Воллес.

Щороку у світі утворюється понад 50 млн т пластикових відходів, які призводять до економічних і екологічних наслідків. Частину відходів переробляють, однак науковці пропонують перетворювати пластик на продукти. У лабораторії кишкову паличку модифікували таким чином, щоб вона за допомогою хімічних реакцій перетворила терефталеву кислоту, яку використовують для виготовлення пластику та одягу, на ванілін.

Щоб продемонструвати, як працює їхня технологія, учені взяли деградований пластик та додали до нього модифіковану кишкову паличку. При кімнатній температурі бактерії перетворили пластик на придатний для споживання ванілін.

За прогнозами вчених, до 2025 року попит на ванілін зросте до 59 тис. т. За його продаж можна буде отримати до $735 млн. Безпечність ваніліну з пластику вчені хочуть підтвердити в наступних дослідженнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвінчали міфи про безпечність сонцезахисних кремів

З 1 січня 2022 року в Україні заборонять користуватися пластиковими пакетами. Законопроєкт ухвалили у Верховній Раді 1 червня цьогоріч. Під обмеження потраплять вироби, які зазвичай люди купують на касах супермаркетів. Чи важко обійтись без використання пластикових пакетів, Gazeta.ua запитала у координаторки руху "Кроп без сміття" Світлани Стельмашенко.

Зараз ви читаєте новину «Ванілін почнуть робити з пластикових відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі