четвер, 21 листопада 2019 13:20

В українських школах розвиватимуть м'які навички

В українських школах розвиватимуть м'які навички
Українські школи розвиватимуть м'які навички в учнів Фото: dyvys.info

МОН затвердило пілотний проєкт до 2024 року з впровадження і розвитку м'яких навичок у 26 українських школах.

Система базується на соціально-емоційному та етичному навчанні школярів. Планується, що вона призведе до підвищення академічної успішності, зниження рівня булінгу, зростання загального задоволення учнівства і бажання ходити до школи, отримання радості від навчання, повідомляють в Міністерстві освіти і науки України.

"М'які навички є невід'ємною складовою успішного навчання й обов'язковим компонентом освіти для успішного випускника чи випускниці школи в сучасному світі, - говорить міністерка освіти та науки Ганна Новосад. - Мати просто знання з предметів сьогодні недостатньо, щоб реалізуватися в житті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МОН розповіли про основні зміни в реформах освіти

В EdCamp Ukraine СЕЕН визначають як програму, яка сприяє розвитку базових людських цінностей, системному й критичному мисленню, зосередженню уваги, запобіганню стресу й розвитку стійкості до нього, співпереживанню до себе й інших.

"Коли ми розповіли про такий проєкт на П'ятій національній (не)конференції EdCamp Ukraine 2019, то отримали 182 командні заявки від шкіл, - каже голова EdCamp Ukraine, радник міністерки освіти і науки на громадських засадах Олександр Елькін. - Ми приймали саме командні заявки, бо суть цієї програми у партнерстві батьків, учнівства, вчительства, адміністрації шкіл. Ми проводили телефонні інтерв'ю, обирали школи з найбільшим потенціалом для втілення СЕЕН відповідно до переліку вимог. Ми враховували і попередній досвід у подібних програмах, бо ідея працювати з емоціями не нова. Але СЕЕН — це перша всеохопна програма навчання такого масштабу, з такою науковою експертизою та можливістю доповнення національним досвідом".

Зараз уже готові навчальні програми для початкової та середньої школи, розробляється програма для старшої школи. Наступного року EdCamp Ukraine та Університет Еморі обіцяють оприлюднити базовий онлайн-курс з СЕЕН та надати вільний доступ до всіх методичних матеріалів, підготувати програми для старшої школи та навіть для вишів і батьків, які хочуть використовувати СЕЕН у домашньому навчанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопці чи дівчата: визначили, хто є більш здібним в математиці

"Весь цей навчальний рік ми будемо підтримувати наших учасниць і учасників пілоту, збирати від них інформацію про перебіг проєкту, готувати рекомендації для адаптації СЕЕН в Україні та створювати українську проєкцію програми, доповнюючи її новими уроками, створеними українськими педагогами, — говорить про плани Елькін. — А потім — готуватися до розширення проєкту. Бо перший рік — це тільки пілот. Потім нам потрібно підготувати 200 осіб, уже не лише вчителів і вчительок, а тренерську команду, яка зможе навчати СЕЕН педагогів по всій Україні. Це програма на 5 років, і ми хочемо змінити атмосферу, в ідеалі, у кожній українській школі".

Ініціатива EdCamp народилася в 2010 році в США. Американські вчителі і вчительки вирішили створити альтернативний державному спосіб підвищення кваліфікації та професійного розвитку педагогів.

Зараз ви читаєте новину «В українських школах розвиватимуть м'які навички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі