вівторок, 26 грудня 2017 06:00

Вчені запропонували нову теорію походження Сонячної системи

Вчені запропонували нову теорію походження Сонячної системи
Запропонована ще одна теорія походження Всесвіту. Фото: Inosmi

Дослідники з Чиказького університету і Університету Клемсона сформулювали теорію походження Сонячної системи з віднесеної космічним вітром речовини, скинутої зіркою-гігантом.

Відповідно до загальноприйнятої на сьогоднішній день теорії походження Сонячної системи, Сонце і навколишній диск матерії, з якої сформувалися планети, їх супутники і астероїди, виникли з речовини, викинутої вибухом наднової. Новий сценарій, описаний в статті дослідників з університету Чикаго і Університету Клемсона, передбачає, що матерія, з якої сформувалися Сонце й небесні тіла, була викинута зіркою Вольфа - Райе. Зірки Вольфа - Райе - клас дуже великих, яскравих і гарячих зірок, - повідомляє Телеграф.

За розрахунками авторів теорії, діаметр зірки, яка породила Сонячну систему, перевищував діаметр Сонця в 40-50 разів. Ядерний синтез в її надрах породив все важкі елементи, які зустрічаються в Сонячній системі. У міру вигоряння термоядерного палива зірка скидала верхні шари; речовина розтікається рівномірно на всі боки від зірки і в результаті сформувало навколо неї порожню сферу - емісійну туманність Вольфа - Райе. Поверхня таких сфер часто стає регіоном активного зореутворення через високу щільність речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили, чому Марс червоного кольору

Автори дослідження розрахували, що від 1% до 16% всіх сонцеподібних зірок формуються на поверхні таких сферичних утворень.

Зараз ви читаєте новину «Вчені запропонували нову теорію походження Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі