середа, 29 серпня 2018 12:25

Спочатку потрібно вирішити сім ключових питань - екперт про 12-річну школу

Спочатку потрібно вирішити сім ключових питань - екперт про 12-річну школу
1 вересня починає дія нова статегія розвитку української шкільної освіти. Цьогорічні першокласники вчитимуть в школі 12 років. Фото: YouTube

1 вересня починає дія нова статегія розвитку української шкільної освіти. Цьогорічні першокласники вчитимуть в школі 12 років.

"На території Європи дворічна старша школа залишилася тільки в трьох державах: в Росії, Україні та Білорусі. Усі провідні країни світу мають трирічну, а деякі й чотирирічну старшу профільну школу", - каже міністр освіти Лілія Гриневич.

У Міносвіти пояснили, що методики викладання за новою концепцією неможливо "упхнути" в 11 років навчання. Тому збільшують тривалість навчання на рік, щоб запустити повноцінну старшу профільну школу.

"Якщо подовжити лопату з 1 метра до 1,2 метра - чи буде це вважатися реформою сільського господарства? Насправді справа не в подовженні, а в тому, що потрібно вирішити сім ключових питань", - каже Gazeta.ua засновник ліцею "Гранд" Володимир Співаковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчити дитину користуватись смартфоном

Він назвав наступні базові питання:

1. Навіщо вчитися, якщо цілі не визначені? Спочатку потрібно визначити знаннями і навички, якими повинен володіти випускник, інакше навчання буде розсіяним.

2. Як тільки будуть зрозумілі цілі - тоді під них створять контент. У першу чергу запропонують вірні підручники.

3. Коли вирішать ситуацію з контентом, виникає наступне питання: як вчити? Тобто, які нові технології потрібні.

4. І тільки тоді можна вирішувати питання: Хто буде вчити.

5. Наступний крок: де вчити.

6. Скільки це має коштувати і хто повинен за все це платити?

7. Який результат ми очікуємо отримати?

Наприкінці весни наступного року українські першокласники не отримають табелів успішності - їх замінять на свідоцтва досягнень.

Зараз ви читаєте новину «Спочатку потрібно вирішити сім ключових питань - екперт про 12-річну школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua