понеділок, 26 листопада 2018 19:54

Коли проходитиме сертифікація вчителів

Коли проходитиме сертифікація вчителів
Сертифікація вчителів проходитиме в два етапи. Фото: Освіта Нова

У 2019 році сертифікують перші 2 тис. вчителів початкових класів. Це новий метод для оцінювання освітян. Він розпочнеться у січні й складатиметься з кількох етапів.

"Мета сертифікації - визначення кваліфікаційного рівня вчителя. Вона є абсолютно добровільною. Міністерство хоче знайти вчителів, які потрібні Новій українській школі, тих, хто володіє новими методиками навчання", - каже міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Gazeta.ua розібралася з тим, що передбачає сертифікація вчителів і що для неї потрібно.

Хто і як проходитиме сертифікацію

Сертифікація вчителів проходитиме в два етапи. Перший – це тест, проходження зовнішнього незалежного тестування, який складатиметься з двох частин. Перша частина – предметні знання, залежно від того, який предмет викладає педагог. Друга – це знання методики. Цей тест проводитиме Український центр оцінювання якості освіти.

Другий етап проводитиме Державна служба якості освіти, він стосуватиметься проведенню моніторингу роботи вчителя на місці. Тобто перевірятиме, як відбувається сам процес викладання.

Для успішного проходження сертифікації, вчителям, окрім складання тестів ЗНО та оцінювання практичного досвіду роботи спеціальними експертами, буде необхідно створити електронне портфоліо.

Необхідними компонентами портфоліо є фіксація власної педагогічної майстерності з формування ключових компетентностей і наскрізних вмінь учнів. Тобто вчитель має записати відео проведеного ним заняття. Обсяг такого відео від 15 до 30 хв.

Матимуть право пройти сертифікацію повторно

Після цього вчителю, який має намір пройти сертифікацію, необхідно зробити опис проведеного ним заняття. Перед цим вчитель має отримати дозвіл від батьків та учнів щодо відеозапису і можливість його оприлюднення на Національній освітній електронній платформі у разі отримання сертифіката.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчити спочатку важкі предмети - міф освітньої системи

Право на проходження сертифікації матимуть педагогічні працівники, які працюють не менше трьох років у закладах освіти і забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти абоіздійснюють викладацьку діяльність і мають педагогічне навантаження.

Які переваги проходження сертифікації

Педагогічні працівники, які отримають сертифікати, матимуть право на щомісячну 20%-у доплату до ставки заробітної плати пропорційно до обсягу педнавантаження протягом строку дії сертифіката, це три роки. Також отримають можливість впроваджувати і поширювати методики компетентнісного навчання та нові освітні технології; брати участь у процедурах і заходах, пов'язаних із забезпеченням якості та впровадженням інновацій, педагогічних новацій і технологій у системі освіти.

Педагог, який не отримає сертифікат, матиме право пройти сертифікацію повторно не раніш як через рік.

Які потрібні документи

Охочі пройти сертифікацію, подають реєстраційні документи у строки, які визначить Міносвіти. Реєстрація триває не менше 3 тижнів. Реєстраційні документи необхідно надіслати до відповідного регіонального центру УЦОЯО або рекомендованим поштовим відправленням чи доставити самостійно.

Необхідні документи: реєстраційна картка-заява, копія паспорта громадянина України і копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи чи картки фізичної особам, або сторінки паспорта, на якій зроблено відмітку із даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків; сторінка паспорта, на якій зроблено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Також потрібна довідка із закладу освіти, де працює педагог, з прізвищем, ім'ям, по-батькові та назвою посади, загальний стаж педагогічної діяльності стаж роботи на займаній посаді, спеціальність, кваліфікаційна категорія педагогічне звання.

Якщо в документах є розбіжності у персональних даних потрібно подати відповідну копію документа, наприклад свідоцтва про зміну імені, про шлюб, про розірвання шлюбу.

З вересня нинішнього року в Україні запрацювала концепція Нова українська школа. Вона передбачає 3 рівні повної загальної середньої освіти. Діти навчатимуться 12 років. Базова середня освіта складатиметься із 2 циклів. У межах профільної освіти старшокласник зможе обирати одне з 2 спрямувань навчання: академічне або професійне.

Зараз ви читаєте новину «Коли проходитиме сертифікація вчителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі