пʼятниця, 02 березня 2018 14:55

Як неформальна освіта допомагає під час вибору професії

Як неформальна освіта допомагає під час вибору професії
Більше 20% українських студентів обирають майбутню спеціальність під тиском батьків. Фото: nssrpo.com

Більше 20% українських студентів обирають майбутню спеціальність під тиском батьків. Відтак третина випускників не працюють за спеціальністю. А деякі йдуть з університету, не отримавши диплом.

На Заході до вступу у вуз ставляться з великою відповідальністю. Там існує практика, коли після школи роблять паузу на кілька місяців чи рік. За це час пізнають себе і вже тоді вступають до університету.

19-річний Тигран Согоян після 10-го класу перебрався до Києва. Вступив у коледжі на спеціальність менеджмент і управління автотранспортом. Після року навчання хлопець зрозумів, що поквапився з вибором майбутньої професії. Залишив навчання і вступив до Української Академії Лідерства. Це - аналог gap year в Україні.

Студенти Академії мають 10 місяців інтенсивного навчання. Вони живуть у режимі 24 / 7. Їх день починається о 6:00 і закінчується о 23:00. Протягом дня студенти прослуховують лекції, виконують різні творчі завдання, готують власні проекти, займаються спортом.

"В Академії я почав знову малювати після 5-річної паузи. Увідомив, чому хочу присвятити своє життя. Поштовхом стала одна подія. Ми зустрічали в аеропорту паралімпійців, які поверталися в Україну зі 117 медалями. Я намалював для них постери. Тоді я відчув, що роблю щось важливе і моя творчість комусь потрібна. Потім мене запросили ілюструвати емоції учасників бізнес-форуму у режимі реального часу. Також працював на замовлення однієї американської будівельної кампанії і так заробив перші значні гроші. Зараз малюю комікси про професії для телеканалу "1+1", розробляю макети для видавництва "Ранок". Нещодавно вийшла друком книга про Голокост, до якої я робив ілюстрації", - розповідає Тигран Согоян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба виховувати особистостей, а не носіїв знань" - експерт

Після закінчення навчання в Академії лідерства хлопець вступив на спеціальність режисура анімаційного фільму в університет імені Карпенка-Карого. Саме з цим напрямком діяльності хоче далі йти по життю.

Кожен третій українець змінює професію після закінчення вузу. Випускники шкіл підлаштовуються під обставини та йдуть працювати не за фахом. Або перенавчаються на інших спеціальностях.Втім є підлітки, які роблять паузу перед вступом до університету, щоб зрозуміти своє призначення.

Зараз ви читаєте новину «Як неформальна освіта допомагає під час вибору професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі