вівторок, 05 січня 2021 15:25

Винайшли пристрій, який вимірює рівень стресу в рослин

Винайшли пристрій, який вимірює рівень стресу в рослин
Науковці створювали пристрій, щоб виміряти рівень нітрогену у рослин. Фото: pixabay

Вчені з Массачусецького технологічного інституту в Сингапурі SMART та Лабораторії наук про життя Temasek створили портативний оптичний датчик для визначення стану напруги в рослини.

Пристрій Raman можна прикріпити до листків рослин. Він стане корисним інструментом у сфері точного землеробства, пише MIT News.

Вбудований сенсор у винаході дасть змогу фермерам діагностувати на ранніх стадіях дефіцит азоту в рослин, через що вони передчасно псуються і втрачається врожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як у січні цвіте сакура на Закарпатті

Науковці створювали пристрій, щоб виміряти рівень нітрогену в рослин. Але в кінці виявилось, що винахід також може виявити види стресу рослини, як-от нестача води та мінералів, надмірна спека і холод. Датчик складається із затискача, надрукованого на 3D-принтері, що розташований навколо волоконно-оптичного датчика Raman.

Розробники впевнені, що завдяки цьому фермери збільшать врожайність сільськогосподарських культур і зменшать негативний вплив на навколишнє середовище. Вони пов'язують екологічність пристрою з послабленням забруднення водних екосистем внаслідок витоку азоту в ґрунтові води.

Підприємство SMART, яке долучилось до виготовлення пристрою, утворилося 2007 року завдяки спільним зусиллям Массачусецького технологічного інституту та Національного дослідницького фонду Сингапуру. Вчені інноваційного центру займаються дослідженнями у 5 сферах: міська мобільність, стійкі технології в агрокультурі, електронні системи з низьким рівнем енергоспоживання, антимікробна стійкість та виробництво персоналізованих ліків.

На Мадагаскарі знайшли рідкісний вид лісової орхідеї, який перебуває під загрозою зникнення. Ботаніки британського Королівського ботанічного саду назвали різновид рослини Gastrodia agnicellus. Квітці присвоїли звання найогиднішої орхідеї у світі за її потворний вигляд.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли пристрій, який вимірює рівень стресу в рослин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі