середа, 27 червня 2018 09:15

Для ДПА слід встановити прохідний бал - експерт

Для ДПА слід встановити прохідний бал - експерт
З 2015-го як державну підсумкову атестацію зараховували лише результати ЗНО з української мови і літератури. Фото: 2018.pp.ua

Два тижні тому фінішувала основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Додаткова сесія триватиме з 2 по 11 липня.

Цього року, як і торік, ЗНО з трьох предметів зараховують як оцінки за державну підсумкову атестацію. Це - українська мова і література, математика або історія України і третій предмет на вибір випускника.

"Державна підсумкова атестація у форма ЗНО - це прогрес. Але зараз ДПА вважають зарахованою, якщо випускник просто прийшов на тестування і отримав найменший бал. Виходить, що атестат видають за явку на іспит. Потрібно встановити прохідний бал для складання ДПА - як це на ЗНО. Якщо випускник не пройшов "поріг" - не отримує атестат - документ про здобуття повної загальної середньої освіти. Після закінчення школи йому видають довідку, що він прослухав ту чи іншу дисципліну", - каже Gazeta.ua директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Без атестата випускники шкіл не мали б права вступати до вузів. Щоб отримати документ, їм слід знову скласти ДПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступна кампанія закінчилася для кожного сьомого абітурієнта

"Без встановленого "порогу", ми ставимо на один рівень тих, хто має знання, і тих, хто не має. Це не зовсім правильно. "Поріг" на ДПА - не метод відсікти, це - мотивація. Учні б ретельніше ставилися до іспитів і оцінок у школі", - пояснює фахівець.

Щоб подати заяву до вузу, випускники шкіл повинні самостійно порахувати середній бал атестата. Раніше він був зазначений у додатку. Правильність середнього балу перевірять у приймальній комісії закладу. Його обчислюють за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин. Бал розраховують як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до атестата оцінок. Предмети, за якими зроблено запис "звільнений", у загальну кількість не враховують.

Зараз ви читаєте новину «Для ДПА слід встановити прохідний бал - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі