понеділок, 17 липня 2017 10:45

Держава платить за тих фахівців, які їй потрібні - експерт

Держава платить за тих фахівців, які їй потрібні - експерт
Кабінет міністрів затвердив обсяги державного замовлення на 2017 рік. Фото: mykharkov.info

Кабмін затвердив кількість бюджетних місць на 2017 рік для навчання у вузах. Нинішнього року обсяг державного замовлення становить 212,3 тис. місць. Це на 17,5% менше, ніж 2016-го.

Зменшення державного замовлення фахівці називають "знаковою подією для системи вищої освіти".

"Зменшення державного замовлення частково вплине на зростання конкуренції серед абітурієнтів, але лише на окремі спеціальності. Адже, в цілому, загальна популяція абітурієнтів також суттєво зменшилася. Ми наближаємося до ситуації, коли держзамовлення перетвориться із засобу штучної підтримки багатьох ВНЗ, які вже повинні були давно зникнути з освітнього ринку, у потужний фактор формування конкурентних відносин між університетами. Університети за отримання держзамовлення повинні чесно й відкрито боротися між собою на відкритих торгах, а не чекати, коли їм це держзамовлення "виділить" якась комісія з МОН", - розповідаєGazeta.ua освітній діяч Ігор Лікарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітня революція: що змінить закон "Про освіту"

Зменшення кількості бюджетних місць навряд чи призведе до зникнення з освітньої карти деяких вузів,каже фахівець.

"Очевидно, що МОН цього не хоче. Цьогорічна практика запровадження у вступній кампанії коефіцієнтів - цьому підтвердження. Зараз лобіюють інтереси регіональних вузів (регіональний коефіцієнт) та технічних (коефіцієнт для природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей). А ось збільшення держзамовлення бакалаврів на природничі, технічні та аграрні спеціальності - виправданий і нормальний крок. Держава замовляє і платить за те, що їй потрібно. А якби до цього виправданого й нормального кроку додали нормальну процедуру отримання цього держзамовлення (на засадах тендерних торгів між університетами), то взагалі б зникла величезна кількість проблем", - каже Ігор Лікарчук.

Кабінет міністрів затвердив обсяги державного замовлення на 2017 рік. Це - 212,3 тис. місць (17,5% менше ніж було минулого року).Цього року на бюджеті у вузах навчатимуться 82,1 тис. бакалаврів, 57,1 тис. молодших спеціалістів та 62,2 тис. магістрів. В аспірантурі безкоштовно навчатимуться 4,4 тис. аспірантів. У докторантурі - 468 докторантів.

Зараз ви читаєте новину «Держава платить за тих фахівців, які їй потрібні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі