четвер, 15 січня 2015 19:17

Заяви Росії про транзит через Туреччину можуть викликати лише сміх - Гончар

Росія збирається перенаправити транзит газу до Європи в обхід України через Туреччину. Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер під час першого візиту до Росії нового заступника голови Єврокомісії з енергетики Мароша Шефчовича. Він попередив, що Європа повинна поспішити побудувати газотранспортні потужності, щоб отримати цей газ в новій точці здачі-прийому на кордоні Туреччини та Греції.

- Чим більше в Росії буде таких проектів, тим швидше рухне її економіка, - говорить Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія 21". Цей проект подібний до Південного потоку. Тільки вони його трішки розвернули на бік і включили транзитну Туреччину. Він складний, бо потрібно збудувати труби через Чорне море, по території Туреччини. Те, що вона має зараз — не годиться. Окрім цього, потрібно, щоб Європейський союз захотів пристати на пропозицію "Газпрому" брати газ з Грецького боку грецько-турецького кордону.

  Олександр Гончар. Фото: www.ukrinform.ua
Олександр Гончар. Фото: www.ukrinform.ua

Чи відповідає інтересам Європи пропонований "Газпромом" проект?

- У Європи немає великих промислових споживачів газу. Традиційно південна Європа не газоємна. Тому це їх не цікавить.

Тоді, що в такому разі означає ця заява?

- Це новина двадцятирічної давнини, коли ще покійний Рем Вяхірєв, колишній голова "Газпрому", грозився "вирубити" Україну по транзиту. От росіяни весь час намагаються нас "вирубити" та ніяк не можуть. Звичайно, вони досягли певного прогресу. Бо обсяги газу, які йдуть по нашій території, вдвічі менші. Але щоб нас повністю "вирубити" одних "хотєлок" недостатньо. Потрібні гроші.

Скільки коштує будівництво цього газопроводу?

Цього ніхто не скаже, бо проекту ще немає. Приблизна ціна цього питання вимірюється сумою в районі 63 мільярдів євро. Зараз газотранспортна система Росії не має можливостей перекинути ресурси газу з Ямалу на Чорноморське узбережжя. Бо там декілька вузьких місць, які потрібно розширити. Таке наполегливе проштовхування "Газпромом" проекту транзиту через Туреччину пояснюється прагенням отримати відкати від будівництва. Частка від 63 мільярдів передбачає 22 відсотки відкатів, а це 14 мільярдів євро. Кремлівська верхівка і менеджери "Газпрому", які мають спільну кишеню, ще поборються за цей проект. Використовуватимуть для цього усі можливі пропагандистські акції.

Що Ви маєте на увазі?

- Подібні вислови - це психологічна атака на Україну й на Європу. Україні погрожують відібрати транзит. А Європі — перенаправити потік на Китай. Але ж усі розуміють, щоб це зробити, треба збудувати трубопроводи і видобувати газ. Це елемент підготовки до високоймовірної наступної газової кризи. "Газпром" мінімізував транзит через Україну. Відповідно, постачання газу в Європу також мінімізовано. На початку січня глава "Газпрому" Олексій Міллер був у Дмитра Мєдвєдєва і доповідав, що Україна ось-ось має почати відбір газу. Підводиться все до того, що доведеться перейти до припинення постачання газу Європі. Чекають більш серйозних холодів. Постачання припинять - в Європі здійметься галас. Росія скаже, що попереджала і натякне на Турецький потік.

Скільки потрібно часу, щоб його побудувати?

- Років сім, не менше. Треба створити проектну групу, розробити маршрут, опрацювати його. Провести дослідження по дну Чорного моря. Розробити проект по території Туреччини, погодити все, зробити висновки екологічної експертизи, землевідведення, розпочати будівництво, ввести в експлуатацію. По цих обхідних маршрутах немає підземних сховищ газу. А це страховий елемент системи постачання. Якщо щось стається із трубопроводом на Балтиці чи в Чорному морі, постачання переривається автоматично. А у випадку з Україною — ні. Це блеф, який може викликати лише сміх.

Як має реагувати Україна на такі наміри?

- Я б на дурню просто не реагував. В них грошей немає. Турки їм грошей не дадуть. В умовах санкцій вони нічого не отримають і від Європи. В "Газпрому" таких грошей немає і не було ніколи.

Зараз ви читаєте новину «Заяви Росії про транзит через Туреччину можуть викликати лише сміх - Гончар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі