пʼятниця, 12 грудня 2014 12:05

За світло для Криму заплатять жителі Уралу та європейської Росії

За світло для Криму заплатять жителі Уралу та європейської Росії
Фото: ikrim.net

Міністерство економічного розвитку Російської Федерації просить змінити схему повернення інвестицій в нові електростанції в анексованому Криму і Калінінграді.

Як пишуть "Ведомости" про це йдеться в листі міністра Олексія Улюкаєва віце-прем'єру Аркадію Дворковичу.

За пропозицією Міненерго уряд зможе призначати компанії для будівництва електростанцій в цих регіонах, а оплачувати будівництво доведеться споживачам європейської частини Росії та Уралу: електростанції будуть продавати потужність з ціновою надбавкою. Запропонована схема може призвести до додаткового навантаження на споживачів в 33 млрд руб. щорічно. 

Запропонований механізм - неринковий, вважають в Мінекономрозвитку. Вибір претендентів з "вузького кола осіб" без проведення конкурсу може призвести до обмеження конкуренції та завищення вартості будівництва.

Мінекономрозвитку в якості альтернативи пропонує переносити в окупований Крим і Калінінград енергоблоки, які компанії будують за ДПМ (договори про постачання потужності; гарантують повернення інвестицій з прибутковістю близько 14%) і за які споживачі вже зобов'язалися заплатити. Інший варіант - повертати інвестиції за рахунок зниження граничного мінімального рівня цін на газ для дефіцитних регіонів (основна складова в собівартості електроенергії).

Про те, за чий рахунок будувати ТЕС в Криму, міністерства сперечаються давно. Проект закону, який вводить надбавки за потужність нових ТЕС в анексованому Криму і Калінінграді, вже прийнятий у першому читанні, на наступному тижні відбудуться друге і третє слухання.

Нагадаємо, що раніше Центробанк РФ запропонував громадянам "проспонсувати" будівництво мосту через Керченську протоку, придбавши інфраструктурні облігації, оскільки це це "скоротить видатки бюджету". При цьому "друг Путіна" бізнесмен Геннадій Тимченко відмовився від будівництва мосту через високі ризики проекту. 

Зараз ви читаєте новину «За світло для Криму заплатять жителі Уралу та європейської Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі