четвер, 06 жовтня 2022 22:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Важливого стабілізаційного фактору не буде" – економіст про курс долара взимку та весною

"Важливого стабілізаційного фактору не буде" – економіст про курс долара взимку та весною
Весною 2023-го року в Україні не буде потужного аграрного фактору надходження грошей, додає Олексій Кущ. Фото: Facebook

Курс гривні буде потроху девальвувати через війну в Україні та глобальну економічну рецесію. Міжнародна допомога підтримує українську економіку, однак весною не буде важливого фактору, який зазвичай стабілізував гривню. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"Раніше гривня була циклічною валютою. Під час літнього періоду зміцнювалася. З осені починала девальвувати. Пік девальвації був взимку, на початку січня. Зараз ця сезонність фактично стерта. Курс залежить від декількох базових факторів. Найважливіший – динаміка міжнародної допомоги. Тобто кількість валюти, яка заходить на рахунки Нацбанку. Зараз із цим стабільно. Пакет фінансування на найближчі два-три місяці сформовано", – говорить Кущ.

Весною 2023-го року в Україні не буде потужного аграрного фактору надходження грошей, додає економіст.

"Він зазвичай був на початку березня. Аграрії зараз у глибокій кризі. Говорять, що наступного року максимум 50 відсотків посівних площ засіють. Тому потужного заходу цих грошей в країну не буде. Посівна компанія буде дуже млявою. І це не буде фактором стабілізації курсу", – каже Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна перехопила ініціативу" – військовий експерт про ситуацію на фронті

Існує також глобальний фактор, який впливає на курс гривні, пояснює економіст.

"Світова економіка наближається до рецесії, кризи. Найбільші економічні кластери – американська, європейська економіки входять до болючої рецесії. Всі потоки фінансів перехоплюються на користь американських фінансових інструментів. Капітал з Європи йтиме туди. І долар міцнішатиме, а євро знецінюватиметься. Навіть фунт та єна, яка зазвичай стабільна, подешевшали. Гривня девальвувала би, навіть, якщо не було б війни, але у нас існує фактор, який пришвидшує девальвацію. Міжнародна допомога його гальмує. Але повільне знецінення гривні все одно відбуватиметься", – наголошує Кущ.

Національний банк України на 6 жовтня встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня. Євро за добу подорожчало на 5 коп. і коштує 36,21 грн, повідомляє Національний банк України. В обмінниках долар продають у середньому за 41,2 грн. Купують за 40,84 грн. За євро в обмінниках пропонують 39,47 грн. Продають за 40 грн.

26 вересня фунт стерлінгів упав до рекордного мінімуму. Також євро досягнув нового 20-річного мінімуму щодо долара.

Зараз ви читаєте новину «"Важливого стабілізаційного фактору не буде" – економіст про курс долара взимку та весною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі