середа, 07 лютого 2018 10:44

В Україні значно подорожчають продукти і послуги - НБУ

В Україні значно подорожчають продукти і послуги - НБУ
В основному продукти подорожчають через ріст зарплат і соцстандартів. Фото: україна live

2018 року в Україні прогнозують подорожчання продуктів, товарів і послуг. Ціни в середньому зростуть на 8,9%.

Водночас, до середини 2019 року, збережуться темпи інфляції. Хліб, ковбаси, кондитерські вироби, консерви, а також ринкові послуги - до кінця року подорожчають у середньому на 8,2%, йдеться у звіті НБУ.

На рівень інфляції безпосередньо впливає суттєве подорожчання 2017-го сирих продуктів. Адже вони служать сировиною для продуктів базової інфляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівняли вартість фруктів у Польщі та Україні

Друга причина подорожчання - ріст соцстандартів і зарплат. Крім того, сирі продукти харчування подорожчають на 4,6%.

До нового врожаю вони ще дорожчатимуть приблизно на 2,5% у квартал. Так, картопля до літа коштуватиме на 50 коп. більше. Яблука подорожчають до 17-18 грн/кг. Свинина - до 115 грн/кг.

На 31 січня 2018 року середня ціна картоплі на Столичному ринку Києва становить 4 грн за кг. Таким чином, за перший місяць нового року цей продукт подорожчав на 50 коп. Білокачанна капуста на кінець січня подорожчала на 1 грн. У середньому - 4 грн за кг. Крім того, на 50 коп. подорожчала цибуля. Минулого місяця кілограм цибулі продавали по 4 грн. На 31 січня кілограм моркви на київському оптовому ринку можна було придбати за 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні значно подорожчають продукти і послуги - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі