середа, 03 грудня 2014 15:24

У Кабміні запропонували змінити дизайн гривні

У Кабміні запропонували змінити дизайн гривні
Фото: istpravda.com.ua

Олександр Шлапак в останній день на посаді міністра фінансів України звернувся до Національного банку з пропозицією повернути на українські грошові банкноти зображення Херсонесу.

Про це йдеться в листі Шлапака на ім'я голови НБУ Валерії Гонтаревої, передає Укрінформ.

Шлапак нагадав, що на банкнотах номіналом 1 гривня зразка 1992, 1994 та 1995 років АР Крим і Севастополь були представлені зображенням Херсонесу, який безпосередньо пов'язаний із хрещенням Русі.

У 2004 році цей елемент дизайну банкноти було змінено на зображення "града Володимира у Києві".

Шлапак запропонував повернутися до попереднього дизайну купюри, оскільки питання ідентичності Криму активно використовується Росією для ідеологічної обробки населення, шляхом випуску "тематичних" купюр і монет.

Зокрема, пише Шлапак, "у жовтні 2014 року Банк Росії випустив в обіг монети з недорогоцінних металів номіналом 10 рублів (тираж – по 10 мільйонів штук), присвячені тимчасово окупованим територіям України: Криму і Севастополю як суб'єктам Росії. Крім того, Центробанк РФ через ЗМІ неодноразово заявляв про підготовку випуску до широкого обігу банкноти, присвяченої Криму".

"Таким чином, - пише Шлапак, - Російська Федерація вже використовує монети як інструмент своєї державної політики".

"У зв'язку з тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, пропагандистськими діями Банку Росії, вважаю за доцільне повернутися до попереднього дизайну банкнот номіналом 1 гривня із зображенням Херсонесу, що засвідчить увагу держави до цих територіальних одиниць та їх приналежність до України", - пропонує Шлапак.

Нагадаємо, що Олександр Шлапак був міністром фінансів з 27 лютого по 2 грудня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «У Кабміні запропонували змінити дизайн гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі