четвер, 15 листопада 2012 16:07

Україна хоче досягнути енергетичної незалежності вже наступної декади - Бойко

Україна хоче досягнути енергетичної незалежності вже наступної декади - Бойко
Юрій Бойко каже, що Україна збільшує власний видобуток газу. Фото: rian.com.ua

Уряд успішно реалізує програму з підвищення енергетичної незалежності держави шляхом диверсифікації шляхів і джерел постачання енергоресурсів та збільшення власного видобутку.

Про це сьогодні заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє прес-служба відомства.

"Україна має амбіційні плани досягнути енергетичної незалежності наступної декади. Ми збільшуємо власний видобуток, в основному в регіоні Чорного моря, залучаємо найновішу техніку, нові бурові установки, і продовжуватимемо цей прогрес. Крім того, в державі розпочата програма з видобутку сланцевого газу із залученням компаній зі США та Європи", - сказав Бойко, виступаючи на саміті Атлантичної ради з питань енергетики та економіки, що проходить у Стамбулі.

За його словами, у жовтні Україна розпочинає реалізацію Національного проекту "LNG-термінал", що відкриє державі доступ до світового ринку зрідженого газу та нові можливості для співпраці в Чорноморсько-Каспійському регіоні.

"26 листопада починається будівництво терміналу і завдяки залученню новітніх технологій роботи проходитимуть швидко. Це буде плавучий завод, до якого підходитимуть танкери, що дасть можливість значно прискорити сам процес будівництва і отримання газу", - сказав Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антимонопольний комітет рекомендував знизити ціни на хліб

Бойко нагадав, що у 2011 році Україна стала членом Європейського енергетичного співтовариства і хоче стати активним учасником регіональних енергетичних проектів, у тому числі - трансанатолійського газопроводу (TANAP).

"Україна веде переговори з партнерами щодо можливої участі в проекті TANAP. І ми маємо переконливі аргументи, адже практично вся інфраструктура, починаючи від Туреччини до наших кордонів – вже готова. Більш того, Україна має на кордоні з Європейським Союзом газові сховища, які можуть бути основою для цього майбутнього газопроводу", - сказав Бойко.

Він додав, що транспортування каспійських енергоресурсів на європейські ринки через надійні маршрути сприятиме стабільності, економічному зростанню та безпеці в регіоні.

"Наші партнери з Азербайджану та інших країн привносять нові енергетичні ресурси в Європу, і ми готові брати участь у цьому процесі. Диверсифікація ресурсів є важливою для Європи, що вже показав скраплений газ, що з'явився на європейському ринку за нижчою ціною", - сказав Бойко.

Говорячи про шляхи постачання газу, голова Міненерговугілля акцентував, що Україна є і буде важливим та надійним транзитером російського газу до Європи.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче досягнути енергетичної незалежності вже наступної декади - Бойко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі