середа, 05 жовтня 2016 14:24

Україна залишається "токсичною" для інвестицій

Україна залишається мертвою зоною для інвестицій, оскільки тут не діє закон, а силові структури вибірково використовуються для тиску на підприємства.

Хоча офіційні особи в Україні звітують про нові рівні прозорості та чесні правила гри для бізнесу, інвестори не лише не ідуть в Україну, але і йдуть із ринку. Таку думку висловив представник компанії ICI Suisse Микола Мартиненко (не плутати з відомим політиком) у інтерв'ю 112-му каналу.

 

"Коли інвестор бачить реалії вибіркового і безглуздого тиску на бізнес з використанням силовиків. Інвестора мало цікавлять заяви на ділових форумах, коли реалії інші. Він голосує ногами, коли його видавлюють за допомогою чорних кампаній у ЗМІ та кримінальних справ, сфабрикованих на основі анонімок із форумівх жовтих інтернет-сайтів", - підкреслив представник компанії.

Проблеми інвестклімату в Україні він розкриває на прикладі компанії ICI Suisse.

"ICI Suisse - потужний гравець на ринку вуглевмісних матеріалів для металургійних заводів. Ми здійснюємо постачання вуглевмісних матеріалів (вугілля, кокс), феросплавів для металургійної галузі здебільшого на міжнародному рівні. Працюємо в більш як 20 країнах світу. Але коли ми прийшли в Україну і спробували побудувати завод в Одеській області, на нас почалася інформаційна атака. До неї підключилися і правоохоронці", - відзначає Мартиненко.

 

Компанія ICI Suisse не вела господарської діяльності в Україні, але її вже звинуватили в незаконних махінаціях з вугіллям у зоні АТО. На основі публікації на сайті так званого третього ешелону навіть було порушено кримінальну справу, - розповідає представник ICI Suisse.

"Нашу компанію, котра зарекомендувала себе у 20 країнах світу, автор намагається пов'язати із сім'єю Януковича. Найсмішніше – при цьому мене плутають з іншим, відомішим Миколою Мартиненком, політиком. Це брехня, ймовірно, проплачена конкурентами. Найгірше, що такі анонімки використовують для порушення кримінальних справ і залучення силовиків у процес тиску на бізнес", - говорить Мартиненко.

Через тиск пул інвесторів на чолі з ICI Suisse відмовився від планів інвестувати 10 млн доларів у будівництво заводу в Одеській області, який дав би 150 нових робочих місць. Він повинен був виробляти готові вуглевмісні матеріали для металургійної галузі. Завод мав би гарантований збут, оскільки співінвесторами виступали кінцеві споживачі продукції.

"Доки в Україні можливий такий абсурд, коли на основі анонімки в Інтернеті з використанням силовиків залякують інвестора, готового вкласти живі кошти в економіку, вона залишатиметься "токсичною", мертвою зоною для інвестицій", - підсумував Микола Мартиненко.

 

Щоб створити комфортні умови для інвестора, на його думку, необхідний захист власності, відсутність рейдерства і нечесної конкуренції. Цього поки що не вистачає. Тому Україна в індексі конкурентоспроможності країн світу другий рік втрачає позиції – опустилася на 85-е місце, - нагадує Микола Мартиненко.

Представник ICI Suisse також заявив, що компанія захищатиме свою репутацію всіма законними способами.

"Компанія ICI Suisse використовує всі можливості, щоб покарати замовників і виконавців брудної кампанії в Інтернеті. Ми підготували доказову базу і звернулися в правоохоронні органи. Сподіваємося, що Україна доведе, що є правовою державою", - повідомив Микола Мартиненко.

Зараз ви читаєте новину «Україна залишається "токсичною" для інвестицій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі