середа, 01 вересня 2021 14:42

Тимофєєв: Запорука успіху інвестицій в IT - експертиза

Тимофєєв: Запорука успіху інвестицій в IT - експертиза
Фаундер венчурного фонду Adventures Lab Руслан Тимофєєв: "Одна з найпоширеніших проблем стартапів - нестача однієї або декількох ключових компетенцій"

Велика частина IT-стартапів припиняють своє існування ще на ранніх етапах. Причин цьому безліч: неоригінальна ідея, невміле управління, відсутність бізнес-плану. У більшості випадків це стає причиною відсутності фінансування і загибелі проекту, адже, перш ніж отримати інвестиції, всі стартапи проходять ретельну експертизу з боку інвесторів.

Фаундер венчурного фонду Adventures Lab, вклавши в більш, ніж 15 стартапів (в середньому по $500 тисяч на кожен), Руслан Тимофєєв поділився технікою аналізу стартапів, яка дозволяє знайти дійсно перспективні та скоротити ризики.

В першу чергу проводиться аналіз конкурентів на ринку і юридична перевірка. Експерти фонду встановлюють, як захищена інтелектуальна власність проекту, а також порівнюють з аналогічними кейсами в інших країнах світу. Основне завдання при цьому, пояснює Тимофєєв, - максимально скоротити юридичні ризики у сфері права на інтелектуальну власність. Вивчення конкурентів і схожих проектів на ринку також допомагає уникнути помилок попередників. Іноді, чужий негативний досвід допомагає відмовитися від свідомо провальних ідей, - додає Тимофєєв.

Другий рівень експертизи стартапу - маркетинг і прогноз. Вони включають в себе аналіз комерційної привабливості проекту, бізнес-план, передбачення теоретичної реакції конкурентів на ринку. В їх рамках проводяться фокус-групи, вивчається думка потенційних споживачів. Також на цьому етапі проходить тест перших продажів. Експерти на цих порах вже можуть визначити рівень ризику неповернення інвестицій.

Головний критерій успішного стартапу - новизна і технологічність ідеї. Саме вони дозволяють проекту "злетіти". Якщо ідея свіжа, вирішує актуальну проблему і задовольняє потреби цільової аудиторії - це вже можна вважати запорукою успіху. А наявність цих компонентів виявляє науково-технічна експертиза.

Однією з головних помилок творців продукту є те, що вони сліпо вірять в унікальність і корисність свого дітища, - зазначає Тимофєєв. А судження експертів і аналітиків фонду будуються на результатах ретельної науково-технічної експертизи. Аналіз дозволяє з упевненістю визначити, наскільки проект потрапляє в тренд і чи є він по-справжньому інноваційним.

Наступний етап - перевірка команди проекту. У Adventures Lab вважають, що важливі не тільки самі ідеї стартапів, а й особистості їх засновників, а також потужне ком'юніті менеджерів в ядрі фонду.

Одна з найпоширеніших проблем стартапів - брак однієї або декількох ключових компетенцій. Саме її й потрібно вирішувати, оскільки бізнес - це люди, а не абстрактні технології. При слабкому маркетингу, продажах, менеджменті - необхідно посилювати ці напрямки відповідними компетентними кадрами. "Це наша філософія", - пояснює Тимофєєв.

Adventures Lab - венчурний фонд, засновниками якого є Руслан Тимофєєв, Андрій Криворчук та Руслан Дроздов. Старт проекту відбувся у 2019 році. Головний вид діяльності фонду - пошук найбільш перспективних стартапів на початкових стадіях. Adventures Lab інвестує в IT-проекти в сфері маркетингу, освіти та відеотехнологій. У портфелі фонду - понад 15 проектів, в числі яких всесвітньо відомий додаток Reface.

Зараз ви читаєте новину «Тимофєєв: Запорука успіху інвестицій в IT - експертиза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі