вівторок, 27 березня 2018 11:51

Секретаріат Європейського Енергоспівтовариства назвав приклади політичного тиску на НКРЕКП

Секретаріат Європейського Енергоспівтовариства назвав приклади політичного тиску на НКРЕКП
Європейське Енергоспівтовариство опублікувало звіт щодо аудиту діяльності Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Фото: НКРЕКП

У звіті Європейського енергоспівтовариства, що проводило аудит діяльності Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, оприлюднені конкретні випадки тиску на НКРЕКП. Зокрема, результативними спробами вплинути на НКРЕКП названі:

• Скасування рішення № 348 про встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу в точках входу і виходу з системи Укртрансгазу і нову методологію розрахунку тарифів на послуги збуту природного газу (на вимогу прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана).

• Скасування рішення рішення № 148, яке стверджує вартість нестандартного підключення електричних установок до мережі на 2017 рік, що передбачало підвищення тарифу на підключення до енергомережі (після маніфестації Радикальної партії і відмови газети "Урядовий кур'єр" опублікувати рішення).

• Блокування рішення № 972, яким вводилося регламентування регульованої бази активів для обленерго (RAB-регулювання). Експерти відзначають, що незважаючи на те, що рішення прийнято ще 27 липня 2017 року, урядова газета "Урядовий кур'єр" досі його не оприлюднила, відповідно воно не вступило в силу.

• Розслідування Національним антикорупційне бюро України (НАБУ) можливих зловживань службовими повноваженнями з боку посадових осіб НКРЕКП в процесі прийняття формули "Роттердам+". Крім того, також відзначається розслідування Антимонопольного комітету України (АМКУ), який аналізує чи створює на практиці формула "Роттердам+" переваги для одних бізнес-груп на шкоду інших.

"Вищезазначені факти необхідно розглядати як неприкрите політичне втручання в незалежність Комісії та автономне прийняття нею рішень", - вказується у звіті.

Як повідомлялося, НКРЕКП звернулася до Європейського Енергоспівтовариства 11 липня 2017 року з пропозицією провести незалежний аудит діяльності регулятора. Україна є членом Європейського Енергоспівтовариства з 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Секретаріат Європейського Енергоспівтовариства назвав приклади політичного тиску на НКРЕКП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі