пʼятниця, 30 жовтня 2020 15:23

Самоізоляція через Covid-19: як компенсувати втрачений заробіток

Самоізоляція через Covid-19: як компенсувати втрачений заробіток
Перші п'ять днів оплачує роботодавець. Фото: unsplash

Під час самоізоляції втрачений заробіток мають компенсувати роботодавець і Фонд соціального страхування.

На оплачувану самоізоляцію можуть розраховувати всі, хто працює офіційно. Для цього слід відкрити листок непрацездатності зі спеціальною позначкою, пише "Сьогодні".

"Лікар, який виписує цей листок, повинен від руки написати: код 11, ізоляція від Covid-19", – зазначає начальник управління фонду соціального страхування Світлана Зарубіна.

Перші 5 днів оплачує роботодавець, з 6-го – Фонд соціального страхування. Виплати здійснюють, як за звичайними лікарняними. Медикам компенсують 100% втраченого заробітку. Решті - половину середньої зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційна робота: до яких проблем потрібно бути готовим

Примушувати працівника йти у відпустку за свій рахунок на час самоізоляції – незаконно.

"Часто така вимога пов'язана з небажанням нести додаткові витрати і марнувати час на оформлення документації. Особливо, якщо це невелике підприємство", – говорить юрист Павло Богомазов.

Зберегти повну зарплату під час перебування на самоізоляції через Covid-19 можливо, якщо заздалегідь домовитися з роботодавцем про працю з дому.

Все більше працівників шукають роботу на відстані або з гнучким графіком. Їм пропонують вакансії графічних дизайнерів, аналітиків, вчителів та адміністраторів.

Зараз ви читаєте новину «Самоізоляція через Covid-19: як компенсувати втрачений заробіток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі