середа, 09 жовтня 2013 12:39

Росія заморозила перемовини щодо фінансування "Троєщинського метро"

Росія заморозила перемовини щодо фінансування "Троєщинського метро"
Фото: focus.ua

Російський державний Внєшекономбанк ( ВЕБ) призупинив переговори про виділення грошей на будівництво гілки метро на Троєщину. Це пов'язано з вимогою російської сторони додаткових гарантій від України у вигляді надання банку статусу міжнародної фінансової організації (МФО), пише Капітал.

"Такий статус дозволяє забезпечити необхідний рівень довгострокової підтримки кредитоспроможності фінансування КМДА з бюджету України для реалізації проекту та врахувати вимоги нормативно - правової бази Зовнішекономбанку в частині фінансування інвестиційних проектів за межами Російської Федерації" , - йдеться в повідомленні банку.

Видання зазначає, що у разі підписання відповідної угоди між ВЕБ і державою Україна фінустанова як суб'єкт міжнародного права буде мати міжнародної правоздатністю. Тобто зможе користуватися правами юридичної особи на території держави і володіти особливим юридичним статусом.

Зовнішекономбанк також отримає судовий і майновий імунітети, податкові та митні пільги, а також ще деякі переваги. Крім того, зросте ступінь гарантування повернення кредиту, оскільки борг стане по суті державним, а не боргом Київської міськадміністрації. Тим часом, експерти вважають, що затягування переговорів з Внєшекономбанком відкладе будівництво на невизначений термін.

"Сьогодні великої черги з інвесторів не спостерігається. Вони не бачать чітких умов для надання дешевих ресурсів на тривалий період. Можливо, ВЕБ гальмує процес не стільки через статус, скільки через те, що має більш привабливі альтернативи", - відзначає експерт міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Роботи з будівництва гілки поки не почалися. У КМДА заявили, що будувати метро не почнуть через відсутність грошей, остання озвучена дата запуску будівництва - жовтень цього року.

Зараз ви читаєте новину «Росія заморозила перемовини щодо фінансування "Троєщинського метро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі