середа, 01 листопада 2023 11:31

Виробники паливних брикетів можуть вигідно придбати сировину на ліцензованих товарних біржах
Подія

  Біологічне пальне відносно дешеве й ефективне
Біологічне пальне відносно дешеве й ефективне

Біопаливо набуває все більшого попиту у використанні, як у промислових підприємств, ТЕС, так і у побутових споживачів. Особливо це питання набуває актуальності з початком опалювального сезону. Біологічне пальне відносно дешеве й ефективне. Його виготовляють з різних видів біомаси, зокрема з побічних продуктів лісової та деревообробної промисловості.

Сьогодні найпопулярнішим є виготовлення паливних брикетів з дерева. Таке паливо може бути виготовлене з кусків дощок, трісок, тирси й т.п. І якщо раніше виробники купували сировину для виробництва переважно за прямими контрактами, що не гарантувало її справжню ціну, якість та надійність постачання, то тепер пиломатеріали, а саме сировину для виготовлення паливних брикетів, можна придбати на ліцензованих товарних біржах. Це є європейською практикою.

В асортименті виставленого на торги пиломатеріалу є: тріска, тирса, дров'яні відходи, обапіл та інша сировина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіональні агенти ліцензованих бірж підвищили свою кваліфікацію

Біржова торгівля має велику кількість переваг у порівнянні з прямими контрактами, адже торги на електронних торговельних майданчиках завжди відкриті, прозорі, доступні кожному й конкурентні, тому формують справжню ринкову ціну на ресурс. Також біржі слідкують, щоб покупець отримав товар саме з такими параметрами, які вказані у лотах.

Одним з вдалих прикладів реалізації сировини виробникам може слугувати Українська універсальна біржа, яка доволі успішно реалізує пиломатеріали.

Що стосується реалізації сировини для виробництва паливних брикетів, то за 9 місяців поточного року було реалізовано: 119,726 тис. куб. м тріски технологічної; 10,394 тис. куб. м обапола; 6,370 тис. куб. м тирси; 0,510 тис. куб. м дров'яних відходів та інше.

Всього ж, за 9 місяців 2023 року на УУБ було проведено 1 262 торгів даним ресурсом з 551 учасником. Було реалізовано 599,867 тис. куб. м сировини на понад 2 млрд 121,6 млн грн.

Попит мали пиломатеріали з таких порід, як сосна 42% у загальній структурі продажів, дуб, 17,71%, хвойні 11,66% та твердолистяні 9,55% відповідно.

Найбільші об'єми продажів відбулись у Чернівецькій, Житомирській, Сумській, Волинській та Чернігівській областях.

Участь у біржових торгах може взяти кожен. Спеціалісти УУБ супроводжують учасників на всіх етапах – від реєстрації до відвантаження придбаного ресурсу. Докладніше про розклад торгів та умови участі за посиланням.

З липня 2021 року, за рішенням Голови ДАЛРУ Юрія Болоховця, необроблену деревину реалізують виключно на ліцензованих товарних торгових майданчиках, серед яких і ТОВ "Українська універсальна біржа". Такий крок дозволив зробити ринок прозорим та конкурентним. Але біржа не лише проводить вдалі аукціони, а й контролює всі етапи продажу сировини. До цього процесу входить і огляд придбаного ресурсу при його передачі покупцеві.

Зараз ви читаєте новину «Виробники паливних брикетів можуть вигідно придбати сировину на ліцензованих товарних біржах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі