середа, 15 лютого 2012 20:53

Олєйніков продає фірму "ПростоПринт"

Олєйніков продає фірму "ПростоПринт"

Український підприємець 34-річний Денис Олєйніков продає свої фірми "Простобук" і "ПростоПринт". Після випуску футболок "Спасибо жителям Донбасса за ананаса" і наїздів правоохоронців чоловік виїхав з України. Разом із родиною живе в Хорватії. Пояснює, що складно керувати бізнесом з-за кордону. Його фірми випускають футболки, кепки, сувеніри з оригінальними зображеннями.

- Тривають переговори з потенційним покупцем, - розповідає про продаж фірм Олєйніков. - Це українська компанія, яка хоче розвивати ці проекти. Можливо, змінять назву, треба залучати інвестиції.

Про яку суму йде мова?

- Влітку минулого року можна було говорити про 2,5 мільйона доларів. Тоді бізнес через інтернет стрімко розвивався, моя фірма була провідною на пострадянському просторі. Зараз ціна впала у два-три рази. У тому числі і через політичний скандал.

Що зараз не так з бізнесом і інтернетом?

- Інтернет-бізнес досить гнучкий та мобільний, і цим створює проблему для фіскальних органів в Україні. Їхня неформальна функція — збирати корупційний податок з підприємців, щоб усі ланки "нагорі" мали, за що купувати собі дорогі літаки, авто, розкішні будинки. Тому влада зараз намагається максимально вивести такий бізнес із віртуальної реальності в фізичну площину, де є всі засоби тиску на підприємців.

Можете навести приклади?

- Придивіться до законодавчих ініціатив Михайла Бродського. У Законі "Про внутрішню торгівлю" 2010-го він змусив інтерент-магазини утримувати офіси та склади. Відтак влада дізналася, за якою адресою треба йти і кого закривати, якщо не платиш неофіційні податки. Влада запевняє, що підприємці ось-ось відчують результати реформи зі спрощення роботи бізнесу.

В Україні відсутня модель співіснування платників податків і держави. Який тут може бути діалог між ними? Я не очікую покращень. І від приходу опозиції до влади в тому числі. Всі вони виросли й побудували собі кар'єру за правилами такої ж бюрократично-корупційної системи. Міняти нічого не будуть. Можливо, коли владу візьме покоління, якому зараз 20 з гаком, будуть якісні зміни.

Зараз ви читаєте новину «Олєйніков продає фірму "ПростоПринт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі