середа, 26 березня 2014 10:58

"Нафтогаз" отримав нового голову. Що чекає на газову галузь України?

"Нафтогаз" отримав нового голову. Що чекає на газову галузь України?
"Нафтогаз України". Фото: business-tv.com.ua

Новим головою "Нафтогазу України" призначили Андрія Коболєва. Як це вплине на держхолдинг та у цілому на газову галузь, пропонує розібратися Gazeta.ua.

Все в руках уряду. Голова "Нафтогазу" теж

Спроби реформувати "Нафтогаз" тривають вже не перший рік. Це було умовою приєднання України до Енергетичного співтовариства та зумовлене необхідністю адаптувати законодавство країни до норм Європейського Союзу в галузі енергетики. Завершити реформування не вдалося досі.

Зробити це самостійно не зможе і новопризначений голова "Нафтогазу", вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

"Будь-який голова НАКу щось зробити для компанії без уряду не зможе. "Нафтогаз" не перебуває у вакуумі й не відокремлений від роботи Кабміну. Тут питання не в людині. А питання в цілому в політиці, яка проводитиметься в нафтогазовому секторі в Україні. Хто б не очолював компанію, якщо не буде політичної волі з боку уряду на реформування галузі, він ніяк не вплине на подальший розвиток подій", - переконаний Землянський.

"Людина БЮТу"

ЗМІ пов'язують Коболєва з колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко та колишнім в.о. голови "Нафтогазу" Ігорем Діденком. Опосередковано це підтвердив і Землянський.

"Коболєв призначений за квотою БЮТу", - зазначив експерт.

Туманні перспективи "Нафтогазу"

Подальшу долю "Нафтогазу" Землянський охарактеризував як невизначену.

"Не відомо, як розвиватимуться стосунки з Росією, яким чином уряд збирається вирішувати долю НАК "Нафтогаз", - сказав він.

За словами Землянського, сильним управлінцем є екс-голова "Нафтогазу" Олег Дубина. На думку експерта, він міг би очолити держхолдинг і зараз. Дубина відомий тим, що очолював довгі та напружені переговори з Москвою щодо підписання угоди про експлуатацію "Газпромом" українських підземних газових сховищ і про транзит російського природного газу територією України до 2013 року та реструктуризацію українського боргу за газ, що утворився в результаті скандального "несанкціонованого відбору" палива з труби. Свого часу він пропонував перепідпорядкувати "Нафтогаз" Раді нацбезпеки й оборони або продати на відкритих торгах.

Доля газової галузі

Землянський наголосив на необхідності реформувати внутрішній газовий ринок України. А саме - скасувати монополію "Нафтогазу", вести кілька компаній-постачальників газу.

"Нафтогаз треба розділити на три компанії (видобутку, транспортування і постачання газу). Реформувати житлово-комунальне господарство, знизивши споживання газу населенням, підприємствами й комунальною сферою", - вважає Землянський.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" отримав нового голову. Що чекає на газову галузь України?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі