пʼятниця, 04 квітня 2014 10:10

Нацбанк вирішив встановлювати офіційний курс гривні по-новому

Нацбанк вирішив встановлювати офіційний курс гривні по-новому
Фото: kiliya.od.ua

Офіційний курс гривні до долара США розраховується як середньозважений курс продавців і покупців на поточний робочий день.

Дані будуть братися з системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку Національного банку України.

Таке нове визначення закріплено постановою правління НБУ №180 від 31 березня. Воно набуло чинності сьогодні.

Тепер офіційний курс гривні до іноземних валют і банківських металів діє з часу його встановлення. До цього він починав діяти наступного дня після дня затвердження. Окремо прописувався порядок його встановлення для святкових і вихідних днів.

Раніше Нацбанк брав до уваги курс на міжбанку, офіційний курс, дані про купівлю-продаж іноземних валют, про курсові та цінові зміни на світових фінансових та товарних ринках.

Таке формулювання дозволяло НБУ встановлювати курс, який суттєво відрізнявся від курсу на міжбанку.

У рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом, Нацбанк обмежив відхилення офіційного курсу від ринкового 2%. Але в кінці 2013-2014 роки став порушувати це зобов'язання. Лише в кінці січня задекларував нову політику визначення офіційного курсу на базі угод на міжбанку.

Через це з кінця 2013 року офіційний курс гривні впав з 7,993 грн/$1 до 11,246 грн/$1.

Учасники ринку стверджують, що відмінності офіційного курсу від ринкового як і раніше зберігаються, хоча і в невеликих розмірах. Особливо це характерно у дні його істотних стрибків.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк вирішив встановлювати офіційний курс гривні по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі