понеділок, 11 вересня 2017 14:39

Формулу Роттердам+ скасують - глава НКРЕКП

Формулу Роттердам+ скасують - глава НКРЕКП
Глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що формула Роттердам+ буде скасована тоді, коли комісія втратить повністю повноваження по затвердженню цін на електричну енергію. Фото: РИА Новости Украина

Методику формування оптово-ринкової ціни, так звану формулу "Роттердам+", скасують після реформування ринку електроенергії.

Про це в ефірі "112 телеканалу" заявив глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

"ЇЇ скасують однозначно. З впровадженням ринку електроенергії, за який проголосувала Верховна Рада. Це станеться через 2 роки рівно, після того комісія втратить повністю повноваження по затвердженню цін на електричну енергію", - заявив Дмитро Вовк.

Глава НКРЕКП також зазначив, що формула оптимальна на перехідному етапі реформування галузі, приймалася абсолютно законно і була узгоджена з усіма органами влади. "Ціна формується - середнє значення на відповідному хабі з урахуванням логістики і скориговане на якість. Такий підхід, на мою думку, виправданий, він фундаментально обгрунтований, він доцільний на перехідному етапі до того моменту, як відбудеться лібералізація ринку електроенергії та природного газу", - підкреслив він.

Раніше глава підкомітету з питань електроенергетики парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Лев Підлісецький заявляв, що закон "Про ринок електричної енергії України" покладе "кінець" Роттердаму+ "та іншим подібним схемам, оскільки сенсу в них ніякого не буде". Кожен виробник повинен буде виробляти електроенергію найефективніше, щоб її продати дешево і знайти свого споживача.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 8 червня 2017 року підписав закон "Про ринок електроенергії". Документ набрав чинності 11 червня після офіційного оприлюднення в газеті "Урядовий кур'єр". Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Зараз ви читаєте новину «Формулу Роттердам+ скасують - глава НКРЕКП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі