пʼятниця, 08 лютого 2013 14:29

Експерт розповів, чому цьогорічна посівна подорожчала на мільярди

Експерт розповів, чому цьогорічна посівна подорожчала на мільярди
Фото: kontrakty.ua

Здорожчання посівної кампанії в 2013 році зумовлено цілим комплексом чинників.

Про це розповів президент асоціації Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітса у ефірі "Ера-FM".

"Насіння дорожче на 7-10% у порівнянні з минулим роком. Насіння ярових культур - особливо кукурудзи - не вистачає на ринку. Інша проблема - техніка, яка також частково дорожчає. Є питання з пальним та інших енергетичномістких матеріалів. Робоча сила частково здорожчала. Також частково здорожчали землі - минулого року саме перед виборами була прийнята постанова про підвищення нормативно-грошової оцінки", - сказав Ліссітса.

За його словами, наступні 4-5 тижнів будуть критичним періодом для стану озимини в Україні.

"За оцінками наших колег із метеорології, 39% озимих перебувають у нормальному стані. Але зараз ідуть дощі, тому може бути корекція упродовж наступних 4-5 тижнів. Це буде критичний період для озимих культур в Україні", - зазначив Ліссітса.

Нагадаємо, посівну кампанію 2012 року називали однією із найдорожчих у новітній історії України. Тільки на пересівання 3,5 млн га озимих культур аграріям було потрібно 7 млрд грн. Кошторис посівної компанії-2013 оцінюється 38,6 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому цьогорічна посівна подорожчала на мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі