четвер, 21 травня 2020 17:50

Економію до 50% енергії у закладах соціальної сфери можна забезпечити без додаткових витрат із бюджету – YASNO

Економію до 50% енергії у закладах соціальної сфери можна забезпечити без додаткових витрат із бюджету – YASNO
YASNO Efficiency реалізовала 24 проекти в освітній сфері та чотири у медичній. Обсяг економії теплової енергії сягає від 15 до 50%

В Україні для бюджетних установ сформована модель переходу на енергозберігаюче обладнання і надана можливість заощаджувати від 15 до 50 відсотків на енергоносіях без додаткових витрат із бюджету.

Про це розповів представник постачальника електроенергії та рішень з енергоефективності YASNO Сергій Свистюк під час докладу на Всеукраїнському онлайн-марафоні "Перший тиждень енергоефективності та енергозбереження 2020", де висвітлювались питання державної політики і світових тенденцій у різних сферах економіки і житловому секторі.

"Така можливість існує завдяки особливим умовам співпраці ЕСКО (ред. - енергосервісними компаніями) з бюджетними установами, згідно яких існує можливість 100% первинного фінансування проекту за рахунок ЕСКО компанії. Крім того бюджетні або соціальні установи уникають будь-яких фінансових ризиків, оскільки виплати за обладнання відбуваються виключно після підтвердження економії та за рахунок зекономлених коштів", – наголосив представник YASNO.

У свою чергу, за словами експерта, об'єкти соціальної сфери в першу чергу є привабливими для ЕСКО, де є відносно велике енергоспоживання об'єкту, відносно задовільний фізичний стан об'єктів та достатньо високий тариф для розрахунку окупності проекту.

Представник YASNO зазначив, що в межах таких відносин обладнання знаходиться у власності ЕСКО до завершення договору, а по його завершенню – передача на баланс замовника відбувається на безоплатній основі.

"На сьогодні ця модель вже функціонує у декількох областях України, включаючи місто Київ. Безпосередньо енергосервісна компаня YASNO Efficiency реалізовала 24 проекти в освітній сфері (школи та дитсадки) та чотири у медичній (лікарні Запоріжжя). Обсяг економії теплової енергії сягає від 15 до 50%", – констатував Свистюк.

YASNO – постачальник електричної енергії, енергоефективних продуктів і рішень для електромобілів, який надає послуги 3,5 млн українських сімей і юридичних клієнтів у Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. YASNO прагне забезпечити клієнтам сервіс європейського рівня і розвиває онлайн-обслуговування. Для економії витрат на електроенергію постачальник пропонує енергоефективні набори, розумне освітлення, сонячні панелі, системи зберігання енергії, послуги енергоаудиту, енергосервісу та енергоменеджменту. Електроавтомобілісти можуть замовити в YASNO зарядні станції для установки в будинку або в офісі і отримувати додатковий дохід.

Зараз ви читаєте новину «Економію до 50% енергії у закладах соціальної сфери можна забезпечити без додаткових витрат із бюджету – YASNO». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі