середа, 10 травня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"ЗСУ намацали слабке місце в російській обороні" – експерт про успіхи під Бахмутом

"ЗСУ намацали слабке місце в російській обороні" – експерт про успіхи під Бахмутом
"Маємо успішний характер контратак", – каже Дмитро Снєгирьов. Фото: Facebook

Збройні сили України під Бахмутом розгромили підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади Росії і звільнили частину території. Ватажок ПВК "Вагнера" заявив, що росіяни просто втекли з позицій. Українські захисники ударили в слабке місце оборони противника, яке виникло через корупційні схеми. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"Прорив Збройних сил України на цій ділянці свідчить про нашу поінформованість щодо корупційних схем в російській армії. Що ми знаємо, реальна чисельність підрозділів, які там стоять, значно менша, ніж на паперах. Ми намацали слабке місце в російській обороні – завдяки схемам правої руки ватажка "Вагнера" Пригожина. А далі – героїчні дії 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ. Маємо успішний характер контратак", – каже Снєгирьов.

Заява Пригожина про втечу 72-ої бригади з'явилася тому, що ЗСУ зайшли у фланг і це треба якось пояснити, каже експерт.

"Пригожин дав зрозуміти, що по документах там мало бути більше 5 тисяч особового складу, а реально, з урахуванням, що ми їх сильно потріпали, ледь назбирається 500 осіб. Перші згадки про формування 72-ої бригади датуються серпнем 2022-го року. Йшлося про те, що почали формуватися підрозділи мотострілецької дивізії, яка мала увійти у склад 3-го армійського корпусу. Тоді російська влада говорила, що згідно штатного розкладу це повноцінна бригада. Але та кількість росіян, які брали участь у боях в Бахмуті, – це не більше батальйону. Тобто бригада була сформована за рахунок "мертвих душ". Бо чисельність бригади – до 6 тисяч в середньому. Батальйонно-тактична група – 800. Це в першу чергу була корупційна схема отримання грошей на неіснуючих військових. Російський чиновник, який за це відповідав, пішов з посади. Тепер Пригожин виходить з резонансною інформацією, що росіяни втекли з позицій. Так він по-суті говорить про ці корупційні схеми у міноборони Росії. Це злив інформації, що прийшли ще більші крадії", – говорить Снєгирьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Снаряди, ППО, безпілотники: що потрібно для контрнаступу та як фронту допомагає "бавовна" в Криму та Росії

Ситуація у Бахмуті показала, що ЗСУ міцно тримають свої позиції, додає експерт.

"Це як на тому фланзі, де 72-а бригада. Так і на іншому. Збройним силам вдалося розбити ще одну ПВК, афілійовану з "Газпромом". І Пригожин знову змушений був заявити, що вони втекли і залишили позиції. Він змушений визнати успішний характер контратак ЗСУ. І всі заяви, що 9 травня візьмуть місто, не більше, ніж інформаційна пропаганда. Вони просідають по флангах і в самому Бахмуті. Росіяни просуваються дуже повільно. Пригожин сам визнає великі втрати і мінімальний рух – до 100 метрів", – пояснює Снєгирьов.

Захисники 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ під Бахмутом розгромили підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади РФ, звільнили частину території і взяли в полон окупантів.

Ватажок російської ПВК "Вагнера" Євген Пригожин відразу після параду в Москві заявив, що один з підрозділів міноборони РФ втік з Бахмута, залишивши двохкілометрову позицію глибиною 500 м. Окрім того, він сказав, що український контрнаступ невдовзі "почнеться не по телевізору". Мовляв, українські військові вже "рвуть фланги" на Бахмутському напрямку.

Зараз ви читаєте новину «"ЗСУ намацали слабке місце в російській обороні" – експерт про успіхи під Бахмутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі