неділя, 05 серпня 2018 21:20

Жителі Красногорівки проігнорували четверту річницю визволення міста
4

"Як не дивно, але місто Красногоріку ми захопили швидко. Майже без жертв. Тільки один боєць 51-ї бригади загинув внаслідок вибуху боєприпасів. Далася взнаки підготовка і домовленість між собою. Ми не були добряче обстріляні, проте діяли на автоматизмі- говорить Сергій, колишній боєць 20 окремого мотопіхотного батальйону.

1 серпня 2014 року Збройні сили України розпочали операцію по звільненні міста Красногорівка що на Донеччині. Тривало 5 днів. Задіяли 20 ОМПБ, механізховану бригаду та бійців з добровольчого українського корпусу "Правий сектор" та нацгвардійців з баталйьону "Донбас".

4-та річниця звільнення Красногорівки від російських окупантів
Фото: Михайло Ухман
4-та річниця звільнення Красногорівки від російських окупантів
4-та річниця звільнення Красногорівки від російських окупантів
4-та річниця звільнення Красногорівки від російських окупантів

"Я першого числа особисто не приймав участі, проте уже другого був разом з побратимами у місті. Кремлівські найманці оговтавшись від переляку, зробили спроби контратаки. Під прикриттям їхньої артилерії, снайперv, яких супроводжували автоматники, почали обстрілювати українські позиції. Проте дружній вогонь у відповідь змусив ворогів відійти", - розповідає Сергій. – "Ці дні зараз згадуються з усмішкою, якоюсь непевною тривогою. Ми бачили тоді, як деякі мсцеві жителі їхали автобусами в Донецьк і на блок посту один дідусь запитав мене: "Чому, ми все таки п'ємо кров російськомовних малят"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Авдіївці святкували четверту річницю звільнення міста від окупантів

Загалом в наступі брали близько 200 солдат. На озброєнні в яких були два танки, дві зенітні установки ЗУ-23-2, два міномети та одну поламану бйойву машину піхоти..

4 червня, на річницю приїхали бійці ,які брали участь у штурмі міста. Жителі Красногорівки на відміну від інших мешканців міст, які були визволенні українськими бійцями, проігнорували це свято. Заледве зібралося 100 мешканців.

Красногорівка - місто районного значення у Мар'їнському районі Донецької області. До території міста безпосередньо примикають західні околиці Донецька - Петровський район. Займає територію 11 км². Населення - 16,3 тис. осіб. Після початку війни третина з них виїхала.

Після урочистої частини на якій були нагороджені бійці 28 бригади, яка зараз захищає Красногорівку. Відбувся святковий концерт.

"В місто повернулось три недобитка сепаратистських, які відсиділи за статтею 258 "Тероризм". І зараз вони ходять спокійно і насміхаються з української влади", - говорить місцевий волонтер Андрій. Він з 2014 року допомагає українським військовим.

За чотири роки війни, у боях за місто загинуло декілька десятків місцевих жителів.

30 липня 2014 року українські війська остаточно зачистити від ворога селище Піски, що під Донецьком. Українські війська в селище зайшли 24 липня 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Красногорівки проігнорували четверту річницю визволення міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі