четвер, 16 березня 2023 12:02

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ збили китайський модернізований дрон Mugin-5 – CNN

ЗСУ збили китайський модернізований дрон Mugin-5 – CNN
Китайський безпілотник Mugin-5. Фото: CNN

У ніч на 11 березня в Донецькій області Збройні сили України збили виготовлений у Китаї дрон Mugin-5.

Безпілотник, найімовірніше, був модернізований, пише CNN.

Про запуск росіянами безпілотника по позиціях ЗСУ тієї ночі Службу безпеки України повідомили агенти, які базуються на підконтрольній Росії території. Цією інформацією СБУ поділилася із CNN, стерджують журналісти.

Як зазначається, СБУ підняла по тривозі військові частини поблизу Слов'янська. Близько 2:00 бійці 111-ї бригади почули над головами дрон та навіть побачили, як на літаку блимає світло. Захисники відкрили по ньому вогонь з автоматів АК-47.

Українські військові показали журналістам CNN уламки збитого безпілотника. Повідомляється, що це був дрон Mugin-5, виготовлений китайським виробником у портовому місті Сямень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науседа висловився про роль Китаю у війні

Деякі технічні блогери називають Mugin-5 "дроном Alibaba", оскільки їх можна купити за $15 тис. на китайських сайтах, включаючи Alibaba і Taobao. Компанія Mugin Limited підтвердила CNN, що це був їхній дрон. Там засудили використання своєї продукції під час війни, назвавши інцидент "дуже сумним".

Озброєний комерційний дрон не мав камери. Це означає, що його не можна було використовувати для спостереження, зауважив офіцер британської армії у відставці та фахівець з дронів Кріс Лінкольн-Джонс.

"Цей конкретний дрон, який ми розглядали, був би набагато ефективнішим, якби в ньому була пристойна камера", – пояснив він.

За його словами, з військової точки зору дрон задешевий. На думку експерта, використання такого БПЛА противником вкотре доводить, що "РФ не є наддержавою, як про це думали у світі".

Експерти вважають, що безпілотник був модернізований. Про це свідчить виготовлений із 3D-друкованих компонентів спусковий механізм бомби.

Упродовж останніх тижнів США та їхні союзники неодноразово заявляли, що Китай розглядає можливість постачання зброї Росії.

За даними американських ЗМІ, може йтися про дрони й навіть боєприпаси та артилерію. Пекін це заперечує, Київ також не бачить таких ознак.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ збили китайський модернізований дрон Mugin-5 – CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі