субота, 07 липня 2018 14:45

Волонтер розповів, як командування АТО випустило Стрєлкова з Донбасу

Волонтер розповів, як командування АТО випустило Стрєлкова з Донбасу
Загін Ігоря Стрєлкова у 2014 році захопив Слов'янськ Фото: news-front.info

Командування Антитерористичної операції на Донбасі у 2014 році дало можливість виїхати зі Слов'янська банді Ігоря Гіркіна-Стрєлкова. Зробили це щоб уникнути вуличних боїв та жертв серед мирного населення.

"Там невелике угруповання було. Але якщо вплутуватися з ними в вуличні бої, то це були б жахливі втрати серед мирного населення. Тому дати можливість угрупованню Гіркіна піти - було правильним рішенням. Іще тоді Гіркін взяв заручників. Вони автобусами вивозили і дітей, і жінок. У яких автобусах їхали бойовики, було незрозуміло", - каже учасник АТО і волонтер Мирослав Гай у ефірі oboz.tv.

В місті вже була гуманітарна катастрофа.

"Тоді Google-картами не вся розвідка могла користуватися. Ми карти цих міст друкували на сторінках зошитів. На той момент ти не міг зв'язатися з сусіднім підрозділом. У тебе просто не було засобів", - пояснює Гай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приєднався до Ґіві: снайпер ЗСУ знищив командира бойовиків "Сомалі"

Місцеві жителі тоді допомагали силам АТО.

"Зі Слов'янська люди ризикували життям, ходили в комендантську годину і перевіряли точки знаходження бойовиків. Тоді чітко нам казали, що там немає цивільного населення", - додає волонтер.

5 липня 2014 року українським силам вдалося звільнити Слов'янськ від російських окупаційних військ. Бойові дії навколо міста точилися у квітні—липні. Над адмінбудівлями Слов'янська та Краматорська були підняті прапори України.

Лідер терористів Ігор Гіркін повідомив, що бойовики передислоковуються в Горлівку та Донецьк. Бойовики порівняли здачу Слов'янська та Краматорська із "відходом військ Кутузова під час франко-російської війни 1812 року".

Зараз ви читаєте новину «Волонтер розповів, як командування АТО випустило Стрєлкова з Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі