пʼятниця, 01 березня 2019 13:17

Війна на Донбасі: яким був лютий для українських військових

Минуло 10 місяців з того часу, як Президент України перевів Антитерористичну операцію в формат ООС.

Командування операцією доручили генерал-лейтенанту ЗСУ Сергію Наєву, пише Depo.Донбас.

Лютий не був спокійним. На території проведення ООС не було перемир'я і точилися запеклі бої.

Автор: Depo.Донбас
  Статистичні дані втрат, та порушень режиму припинення вогню за лютий
Статистичні дані втрат, та порушень режиму припинення вогню за лютий

Бойовики постійно намагалися йти у наступ: 5-го лютого на напрямку Сокільники – Кримське Луганської області вони спробували наблизитися до українських позицій на броньованій машині, прикриваючись мінометним обстрілом. Український протитанковий підрозділ звів нанівець цю спробу запустивши по ворогу керованою ракетою. В результаті російські загарбники отримали 2 загиблих, 8 поранених та знищену бойову машину.

У сірій зоні, під Горлівкою, Донецької області батальйон "Азов", який нещодавно повернувся на передову знищив "заблукалих" на території, яка за Мінськими умовами повинна бути чистою від росіян, бойовиків з технікою. Ця ситуація, а також зухвале порушення міжнародних угод змусили командира дозволити застосувати "Стугну" та "Корсара". В результаті техніка та особовий склад ліквідували.

Автор: Depo.Донбас
  Порівняльна таблиця всіх місяців проведення ООС
Порівняльна таблиця всіх місяців проведення ООС

В 10-х числах лютого почалося загострення ситуації на Попаснянському напрямку, Луганщини.

Українських бійців російські загарбники обстріляли з 120-мм та 82-мм мінометів, автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї в районі Новоолександрівки.

Хутір Вільний та Золоте терористи обсипали дощем з 120 та 82-мм калібру, а також гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Попасну сепаратисти обстрілювали зі станкових танкових гранатометів та кулеметів, а населений пункт Нижній зі зброї калібру 82-мм.

З мінометів калібру 82-мм бойовики стріляли у районі населеного пункту Нижнє, а зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів – в районі міста Попасна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми ж не фашисти, як вони" - військові розповіли сумну історію мальовничого села

Село Кримське потрапило під ворожий обстріл 16 лютого, тоді бойовики стріляли станкових гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, мінометів калібру 82-мм і з озброєння БМП. Під час цього обстрілу загинув старший солдат 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сергій Данілейченко.

17 лютого режим припинення вогню бойовики порушували 10 разів. Ворог стріляв по українцях зі зброї 55 мін калібрів 120-мм та 82-мм.Російські бойовики обстрілювали Катеринівку, Троїцькє, Новолуганськє та Станицю Луганську.

З мінометів калібру 120-мм та 82-мм, великокаліберних кулеметів та гранатометів 18 лютого знов обстріляли Катеринівку та Новотошківське Луганської області. За цю добу 4-ро військовослужбовців ООС отримали поранення, а ворог 9 знищених бойовиків. Крім цього на Світлодарському напрямку ворог спробував вивести до українських позицій диверсійно-розвідувальну групу щоб застати зненацька українців, але російська ДРГ виявилася недолугою та натрапила на українців, які відправили одного з терористів до його праотців, а другого залишили собі та на радість СБУ.

У кінці місяця, 24 лютого бойовики обстріляли населені пункти Золоте та Новоолександрівку, в результаті постраждало майно жителів. Як стверджують свідки міни розривалися в будинках та дворах. Місцеві жителі не постраждали, але сильно перелякались.

28 лютого ворог обстріляв опорний пункт окремої механізованої бригади. У відповідь українські військові знищили техніку та кулеметний розрахунок.

Українські воїні ліквідували бойовика і знищили артустановку і протитанковий ракетний комплекс противника.

Про це інформує штаб операції Об'єднаних сил.

"За даними розвідки, 28 лютого було ліквідовано одного та поранено трьох окупантів. Крім того, знищено чотири одиниці озброєння та військової техніки противника, у тому числі самохідну артилерійську установку та протитанковий ракетний комплекс", - ідеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Війна на Донбасі: яким був лютий для українських військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі