субота, 02 грудня 2017 14:32

Війна інтенсивна вже четвертий рік. Чи не щодня український народ втрачає бійця - комбат УДА "Червень"

Війна інтенсивна вже четвертий рік. Чи не щодня український народ втрачає бійця - комбат УДА "Червень"
Андрій Гергерт — заступник командувача Української добровольчої армії, командир 8-го окремого батальйону УДА. Народився 1978 року в місті Миколаїв на Львівщині. До війни займався бізнесом у Криму. Має дружину й четверо дітей. У 1999—2001 був членом УНСО. На фронті з березня 2014 року. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Війна на Донбасі інтенсивна вже 4-й рік. Щодня вибухи, стрільба, підриви на мінах, спроби прориву диверсійних груп, артпідготовка з заборонених калібрів. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua заявив командир 8-й окремого батальйону Української Добровольчої Армії Андрій Гергерт (позивний "Червень").

21 листопада у свято покровителя воїнів Архистратига Михаїла 8-й окремий батальйон УДА відзначив 3-тю річницю створення. Розкажіть як створювався батальйон.

- Наші добровольці брали активну участь у подіях на Майдані. Коли Росія вторглася у Крим та на Донбас, розпочали вишкіл на тренувальній базі під Києвом. Нас було 15. У червні приїхали на базу 5-го батальйону на той час "Правого Сектору". 21 листопада 2014-го за наказом провідника Дмитра Яроша група із 25 бійців вирушила на Маріуполь. Там відновили активні бої і були намагання ворога штурмувати місто. Згодом наші лави поповнювали добровольці з усієї України. Так стали спершу 8-ю ротою "Правого Сектора". Коли кількість "штиків" сягнула понад 200 – батальйоном. На Новоазовському напрямку воюємо четвертий рік. Наші бійці спільно з військовими Збройних сил України присутні на позиціях, які розтягнулись майже на 20 кілометрів. На всіх найактивніших ділянках є добровольці УДА: 5-й батальйон, батальйон парамедиків "Госпітальєри", йде формування ще одного батальйону.

Як звільняли село Широкине?

- Наш підрозділ зайшов у Широкине 19 лютого 2015 року. До кінця весни 2016-го село на 90 відсотків було під контролем бойовиків. На початку війни воно було сірою зоною – туди заїздили сепаратисти і там жили люди. Сепаратистський блокпост був за Широкиним, на повороті на Саханку. На початку 2015-го, звільняючи українські території, батальйон "Азов" штурмував цей блокпост. Ситуація навколо Широкиного загострилася. Почалися обстріли, міни падали мешканцям на подвір'я. Люди масово залишали село. Війна прийшла в їхні домівки. Коли добровольчі батальйони "Азов" і "Донбас" вивели звідти, у Широкине зайшла морська піхота. Вже з ними зачищали село - будинок за будинком, вулиця за вулицею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Донбасі зараз складніша, ніж у 2014 році - комбат "Червень"

Тоді бойовики відійшли з будинків в укріплення, які перед тим підготували в тилу. Село вони замінували повністю: вулиці, підвали, будинки, горища, сади. Міни стояли всюди – протипіхотні "лєпестки", ОЗМки, протитанкові. У них були пристріляні райони. Думали, українські війська будуть скупчуватись там. Село добре проглядалося, вели розвідку безпілотниками. Їхні самохідні артилерійські установки "Гвоздика" і "Акація" стояли в районі вітряків. Щойно українські війська десь показувались, САУ виїздили й обстрілювали село. Але вони не очікували, що наші хлопці так вгризуться в землю і в будинки. Пізніше бойовиків вибили з їхніх позицій. Відкотилися ще далі. Сьогодні Широкине вже - тилове село України. Фронт відсунувся від села на 2 кілометри.

Яка зараз ситуація на фронті? За повідомленням штабу АТО, інтенсивність боїв зменшилась порівняно з 2014-2015 роками.

- Війна інтенсивна вже 4-й рік. Один із важких боїв у нас був нещодавно 21 листопада. Обстрілами спалили автомобіль, збили коптер, була загроза життю хлопців. Чи не щодня український народ втрачає бійця або декількох. Гинуть мої найкращі друзі, які були досвідченими воїнами, фахівцями. Щодня вибухи, стрільба, підриви на мінах, спроби прориву диверсійних груп, артпідготовка з заборонених калібрів. Ворог воює з нами і всередині країни. Сидить у Верховній Раді, міністерствах.

Росія розуміє лише мову сили. Все решта – що на папері, що на словах на якихось зустрічах - із Росією не працює

Як нам звільнити окуповані території Донбасу?

- Ми - за звільнення військовим шляхом. Росія розуміє лише мову сили. Все решта – що на папері, що на словах на якихось зустрічах - із Росією не працює.

Миротворці ООН допоможуть повернути контроль над окупованими територіями Донбасу?

- Це вже ніша політиків. Якщо переговорний процес дійшов до введення миротворців – гаразд, нехай заходять. Аби не були заангажовані російські миротворці, на що сподівається Москва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважче стояти над тілом побратима" - кулеметниця "Відьма" розповіла про службу в АТО

З історії знаємо, що справжня аристократія твориться під час війни

Чи не всі добровольчі підрозділи вже увійшли до складу Збройних сил України чи Нацгвардії. Чи УДА стане до лав ЗСУ?

- Ми готові увійти до лав Збройних сил України при умові системних змін в армії та керівництві країни. Добровольці могли б стати тими людьми, з кого можна творити майбутні Збройні сили України та в середовищі яких можна шукати еліту – майбутніх міністрів та президентів. З історії знаємо, що справжня аристократія твориться під час війни.

Але бійцям, мабуть, економічно невигідно бути добровольцями?

- У нас немає грошового забезпечення, соцзахисту. Але усвідомлення, що ти доброволець, розуміння для чого ти тут, можливість захистити свою землю та відчуття відповідальності за свою країну в якійсь мірі замінює усі матеріальні зиски статусних підрозділів. Мотивовані люди - дуже ефективні на війні. Сотні моїх бійців перейшли до лав ЗСУ: лише влітку 2016-го — понад 40 людей. Хлопців, які відслужили вірою й правдою понад два роки, я відпустив, аби могли забезпечити сім'ї. Ми присутні в усіх підрозділах ЗСУ, які брали участь в боях.

Як відбувається забезпечення батальйону?

- Маємо багато друзів. Майже щодня приїздять волонтери. Звертаються бізнесмени та небайдужі. Закривають потреби в коштах, пальному, харчах, одежі. Лікують поранених, допомагають сім'ям загиблих. Ми заслужили довіру в людей. Українці - потужна нація. Допомагають і тягнуть на собі цю війну.

За даними ООН, у результаті російської агресії, починаючи з 2014 року, загинули понад 10 220 українців. Зокрема, загинули 2335 українських військовослужбовців, включаючи трьох жінок.

Зараз ви читаєте новину «Війна інтенсивна вже четвертий рік. Чи не щодня український народ втрачає бійця - комбат УДА "Червень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі