середа, 06 липня 2022 10:37

Спецтема: Війна Росії проти України

У селах навколо Лисичанська досі точаться важкі бої – Гайдай

У селах навколо Лисичанська досі точаться важкі бої – Гайдай
Росіяни просуваються, насамперед, через те, що переважають в артилерії. Нею вони руйнують міста та позиції оборони. Фото: t.me/luhanskaVTSA

У селах навколо Лисичанська точаться важкі бої.

Деякі населені пункти вже по два рази переходили під той чи інший контроль. Про це розповів глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у інтерв'ю Суспільному.

"Треба врахувати те, що Донецька область набагато більша, ніж Луганська. Поки Луганщина трималась чотири місяці – Донецька мала можливість зариватись набагато більше. Шанс пройти швидко Донецьку область – мізерний", – каже.

За словами Гайдая, росіяни просуваються, насамперед, через те, що переважають в артилерії. Нею вони руйнують міста та позиції оборони.

У Лисичанську залишилося до 15 тис. людей. У Сіверськодонецьку – 8 тис. Вони не захотіли евакуюватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріл Слов'янська: мер назвав кількість загиблих і показав наслідки

"Звісно хотілося спрацювати "в нуль". Щоб взагалі нікого не залишилося. Щоб можна було не перейматися, тому що люди гинуть. Хотілося по максимуму спрацювати. Але ми евакуювали близько 50 тис. людей. А взагалі більше 300 тис. виїхали з Луганщини з 24 лютого", – каже.

Гайдай розповідає, що з Попасної і Рубіжного загарбники силоміць вивозили людей. Крім цього вивозили врожай зерна і техніку. Спалювали книжки, написані українською мовою.

"На тій частині Луганщини, яка була окупована з 2014 року не залишилося зовсім чоловіків. Навіть з тих, хто працював на стратегічних комунальних підприємствах критичної інфраструктури і були заброньовані – зняли бронь і відправили на фронт (воювати проти України – Gazeta.ua)", – каже.

Додає, що окупанти роблять оголошення про роботу з великими зарплатами. Таким чином заманюють чоловіків на фронт.

"Приходить людина, ведеться на цю об'яву. Влаштовується на роботу. На наступний день приходять з військкомату, дають повістку й поїхав на фронт", – розповідає.

3 липня стало відомо, що після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти з займаних позицій і рубежів.

Бої за Лисичанськ почалися 26 лютого. Місто потерпало від нескінчених російських авіаударів, росіяни обстрілювали його касетними снарядами. Пошкоджена велика кількість будинків.

25 червня російські окупанти захопили Сіверськодонецьк, 90% міста зруйновано.

Зараз ви читаєте новину «У селах навколо Лисичанська досі точаться важкі бої – Гайдай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі