середа, 11 січня 2023 08:35

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW пояснили, що стоїть за підвищенням Лапіна, якого цькували Кадиров з Пригожиним

В ISW пояснили, що стоїть за підвищенням Лапіна, якого цькували Кадиров з Пригожиним
Начальник штабу Сухопутних військ РФ виконує скоріше логістичну та організаційну наглядову роль, ніж командну. Фото: mil.ru

Призначення російського генерал-полковника Олександра Лапіна на посаду начальника штабу Сухопутних військ Російської Федерації спровокувало розкол у інформаційному просторі РФ.

Підвищення Лапіна може бути противагою росту авторитету бойовиків голови Чечні Рамзана Кадирова та засновника приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни ISW.

"І Пригожин, і Кадиров мають у своєму розпорядженні переважно приватні армії та використовують їхні досягнення для політичного просування. Начальник штабу Сухопутних військ РФ не є передовою командною посадою, і хоча конкретні обов'язки Лапіна незрозумілі, він навряд чи безпосередньо командуватиме військами в Україні", – сказано у повідомленні.

Хоча в липні Лапін отримав медаль "Герой Росії" за захоплення Лисичанська, він зазнав різкої критики за величезні втрати РФ під час успішного українського контрнаступу на Харківщині у вересні 2022 року, а також за втрату Лимана.

Реакція провоєнного інформаційного простору на невдачі Лапіна спровокувала розкол між чеченським лідером Кадировим з фінансистом групи "Вагнер" Пригожиним та істеблішментом міноборони Росії, який представляв Лапін.

"Тепер російське військове керівництво може спробувати реабілітувати і зміцнити репутацію Лапіна, щоб урівноважити зростаючий вплив Кадирова та Пригожина", – вважають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW показали, що відбувається під Бахмутом: карти боїв

Крім того, враховуючи, що начальник штабу Сухопутних військ РФ виконує скоріше логістичну та організаційну наглядову роль, ніж командну, міноборони РФ може використати призначення Лапіна, щоб заявити про свою прихильність до надійного структурування військ у відповідь на критику боєздатності російської армії.

Хоча Кремль зараз дистанціювався і навіть звинувачував міноборони РФ у військових невдачах, Москва зберігає особисту зацікавленість у зміцненні громадської думки щодо ефективності міноборони.

"Російський військовий апарат, ймовірно, матиме велику вигоду з того, що громадськість вважає його належним чином керованим інструментом воєнного часу", – додали експерти.

З іншого боку, призначення Лапіна може означати, що міноборони Росії дедалі частіше змушене заповнювати важливі керівні посади опальними і непопулярними генералами, які пов'язані з передовою, що свідчить про системної нестачі генералів, більше підходящих для цих посад.

Генерал-полковника Олександра Лапіна призначили начальником головного штабу Сухопутних військ збройних сил Росії. У жовтні торік його звільнили з посади командувача угрупування російських військ "Центр".

З 2017-го Лапін командував Центральним військовим округом (ЦВО) РФ. До кінця жовтня 2022 року він також обіймав посаду командувача угрупуванням військ "Центр", яке захоплювало Луганську область. У листопаді стало відомо, що тимчасово виконувачем обов'язків командувача ЦВО призначили генерала Олександра Лінькова.

Восени Лапіна почав активно критикувати голова Чечні Рамзан Кадиров. Він звинувачував генерала у здачі Лимана на Донеччині, у прориві української армії на одній з ділянок фронту й називав його "нездарою". Позицію Кадирова публічно підтримав засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин.

Зараз ви читаєте новину «В ISW пояснили, що стоїть за підвищенням Лапіна, якого цькували Кадиров з Пригожиним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі