середа, 22 грудня 2021 15:39

У Росії збирають найманців на Донбас "звільняти Новоросію" - ЗМІ

У Росії збирають найманців на Донбас "звільняти Новоросію" - ЗМІ
Найманцям не пояснюють, що вони будуть робити в Україні. Фото: Reuters

У Росії вербувальники набирають найманців для вторгнення на Донбас.

Про це повідомляє "Медуза" з посиланням на власні джерела.

Найманець ЧВК Вагнера Єгор почав вести переговори з вербувальником восени 2021 року. Спочатку думав, що поїде в Африку. На початку грудня вербувальники зустрілися з Єгором. Сказали, що місце підготовки майбутнього загону буде в навчальному центрі на хуторі Веселому під Ростовом-на-Дону. Там 2014-го формували загони диверсантів для вторгнення на Донбас.

Єгорові пообіцяли 240 тисяч рублів на місяць - приблизно 89 тис. грн. Але він відмовився.

"Думаю, зараз найактивніша з 2014 року кампанія з винаймання. Але сумніваюся, що загін відправлять в Україну. Не можу в це повірити, якщо чесно. Думаю, вони просто поміряються військовою силою певний час. Нагорі теж розуміють, що це дикість. Шлях у нікуди", - сказав співрозмовник журналістів.

ЗМІ каже, що пропозиції від вербувальників надходили й пересічним колишнім бойовикам.

Один із вербувальників сказав, що "історію почали" ще три місяці тому. На окупованих територіях найманців почали шукати місяць тому.

Найманці вважають, що більшість рекрутерів не пов'язані з Міноборони РФ. У відомстві ситуацію не коментували.

Джерела "Медузи" кажуть, що найманців набирають у кілька груп. У Москві намагаються зібрати орієнтовно 120 "росіян із бойовим досвідом", готових вирушити на три місяці до Донецька. Вербувальники - вихідці із внутрішніх військ МВС РФ.

"Людей збирають через колишнє керівництво бригади. Вони разом служили. Але коли пропонують контракти, тихо кажуть, мовляв, поїдете від міноборони", - каже джерело.

Найманці кажуть, що умови їм пропонують погані. Без спорядження.

"Там немає жодних підйомних. А в зимовий час на людину екіпірування та іншого потрібно 75 тисяч рублів загалом. Передоплати немає. Була чудова фраза: все спорядження шукаєте на місці. Хто в темі, розуміє, що на цьому моменті вже можна починати приколюватися і сміятися. Розташування в Донецьку в казармі. У Донецьку повно місць, де можна нормально розташуватися. З теплим сортиром і душем", - кажуть співрозмовники.

У Москві вербувальники не кажуть, чого вимагають від найманців.

"Сказали: іти звільняти Новоросію. Я на це посміхнувся і кажу: ти здурів? Тоді він сказав, що нам пояснять на момент ікс, які завдання", - сказав чоловік, який відмовився їхати.

На окупованих територіях Луганської області загони збирають із кримінальників, повідомили ЗМІ. Загін там перебуває в казармах у районі колишнього Луганського вищого військового авіаційного училища штурманів.

"За два тижні після перебування в розташуванні частини їм дали тисячу доларів. І вони зараз нічого не роблять. Дивляться плазму, записуються на речове забезпечення, приймають форму. Їм поки що все подобається. Вони реально вважають, що незабаром "танки на Захід" і "на Ла-Манші зустрінемося", - сказало проінформоване джерело.

Упевненості в тому, навіщо насправді набирають, немає ні в кого зі співрозмовників "Медузи".

Багато хто з найманців вважає, що їх нікуди не відправлять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили 30 артилеристів, які брали участь у війні проти України

"Усе це закінчиться пшиком. Було б реальне загострення, викликали б фахівців - із бронетехнікою тощом", - кажуть співрозмовники "Медузи".

Інші кажуть, що сформовані загони не воюватимуть, а охоронятимуть промислові об'єкти, у яких зацікавлена ​​Росія.

"Там же кримінальна Тортуга. Убивають один одного на шахтах, продають вугілля в Україну. І вирішили піти шляхом ПВК, яка прийде й наведе лад", - кажуть найманці.

Командування російських окупаційних військ біля лінії зіткнення на Донбасі нарощує важке озброєння та проводить тренувальні збори для найманців. На передових позиціях ворог також збільшив кількість снайперських пар у готовності атакувати українські позиції для втрат в особовому складі Об'єднаних сил, знищення елементів відеоспостереження та провокування вогню у відповідь.

Зараз ви читаєте новину «У Росії збирають найманців на Донбас "звільняти Новоросію" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі