понеділок, 21 серпня 2017 15:18

Сурков після втечі Януковича почав керувати Донбасом - Fox News

Сурков після втечі Януковича почав керувати Донбасом - Fox News
Сурков із керівництвом бойовиків. Фото informnapalm.org

Радник президента РФ Владислав Сурков зіграв центральну роль у заохоченні, організації та управлінні проросійськими сепаратистами, що борються проти уряду України.

Про це з посиланням на колишніх лідерів повстанців, а також українських і західних чиновників, пише Fox News.

Співрозмовники Fox кажуть, що головний помічник президента Росії Володимира Путіна Сурков був пов'язаний з повстанцями, які захопили території на Донбасі на початку 2014 року - після того, як російські війська окупували Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо США дасть зброю Україні, буде повномасштабний конфлікт - лідер бойовиків

"Янукович утік, а Сурков замінив його і почав керувати. Використав пропаганду, щоб налякати жителів Донбасу. Казки про хунту, "Правий сектор" і карателів із Західної України тоді сприймали серйозно. Якщо Путін - батько сепаратизму на Донбасі, то Сурков - ця няня для бойовиків", - сказав Валентин Наливайченко, який очолював СБУ протягом перших 15 місяців після Революції гідності.

Росія заявляє, що у неї є вплив на сепаратистів, але заперечує контроль над ними і подає конфлікт в Україні як громадянську війну. Вона неодноразово стверджувала, що підтримує мирні угоди, підписані в Мінську, спрямовані на реінтеграцію сепаратистського регіону в Україну, але надання йому більшої місцевої автономії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сурков планує використати українських політиків.

Сурков 2013 року курував спірні території Грузії, які Росія вивела з-під контролю її уряду після війни 2008-го. В 1980-х служив у військовій розвідці, на початку 2000-х обіймав посаду заступника начальника штабу Путіна і допомагав розробляти жорстко контрольовану політичну систему російського лідера.

Саме Сурков зібрав керівництво бойовиків і поставив перед ними завдання, які вони втілили. Допоміг підтримкою російської армії, коли українські військові могли очистити Донбас від сепаратистів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 24 серпня США надасть Україні оборонну зброю

Невизнаними ЛНР і ДНР керує "сірий кардинал" Кремля Владислав Сурков. Про це агентству Reuters розповів екс-голова апарату народної ради ДНР Олексій Александров.

"Сурков контролює ситуацію через довірених осіб, які постійно доповідають йому поточні дані про події на Донбасі. Вони не називали нікому в Донецьку справжніх імен, тільки позивні", - каже Александров.

Зараз ви читаєте новину «Сурков після втечі Януковича почав керувати Донбасом - Fox News». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі