пʼятниця, 06 листопада 2020 13:54

Розведення військ психологічно вбиває наших воїнів - Колумбет

Зранку на передовій російські найманці 11 разів порушили режим припинення тиші. Один військовослужбовець отримав осколкові поранення.

5 листопада глава делегації України в Тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук, представив дорожню карту - план урегулювання військового конфлікту.

Пропонує провести на окупованих ділянках вибори, створити вільну економічну зону та розвести війська.

ЗСУ планують відвести на позиціях в Слов'яносербську, Петрівці та Нижньотеплому в Луганській області, а також у Григорівці Донецької області.

Чи зможе Україна швидко повернути собі бойові ділянки в разі наступу та наскільки відведення деморалізує армію Gazeta.ua розповів заступник голови Київської міської спілки ветеранів АТО Антон Колумбет.

Ці позиції — населені пункти на лінії розмежування. Це чергове розведення для унеможливлення ураження стрілецькою зброєю. Хоча на такій відстані все ще долітають кулі від снайперських гвинтівок та важких кулеметів.

Автор: Міноборони
  ЗСУ хочуть розвести в Слов'яносербську, Петрівці та Нижньотеплому в Луганській області, а також у Григорівці Донецької області.
ЗСУ хочуть розвести в Слов'яносербську, Петрівці та Нижньотеплому в Луганській області, а також у Григорівці Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук погодив нове розведення сил. Наші відійдуть на Луганщині та Донеччині

Одна з позицій, що доведеться залишити — Григорівка Донецької області. Вона розташована близько до Маріуполя. Чи безпечно її залишати?

З військової точки зору всі ділянки важливі, бо декілька років ми витратили, щоб їх зайняти. Кожні 200 метрів важливі, бо з найближчого яру можна вже дострелити до ворога. Крім того, це є кропітка робота, бо кожні 200 метрів облаштовували інженери. Це труд сотень людей — картки ведення вогню, пристрілка, ходи сполучення... Кожен метр цієї землі був важливий, бо це наша земля. 5 років всі раділи за кожен сантиметр звільненої землі. Тепер ми відходимо і це викличе обурення.

У разі початку російського наступу наскільки швидко можна повернутися на ці позиції?

Це залежить від багатьох факторів. З географічної точки зору кілометр не вирішує нічого. 800 метрів до супротивника, чи кілометр - нічого не вирішує, бо люди ж не в штикову атаку підуть. Це сучасна війна, яка передбачає ураження ворога з важкої артилерії. І поки працюють гармаші, у цей час піхота й механізовані війська висуваються на певний оперативний простір. Але зрозуміло, що все залежить і від дій супротивника. Якщо ворог планує свою атаку з урахуванням факту, що в деяких точках наші війська відведені вглиб власної території, що створює часовий зазор реагування. Навіть якщо він буде 3-5 хвилин. Особливо враховуючи те, що ключові речі відведені, а це важка артилерія, реактивна артилерія і танки, тобто те, чим, власне, воюють. Ці речі можуть зламати хід дій. Якщо супротивник це врахує, то ці речі можуть бути критичними.

Автор: Фото: Радіо Свобода
  Те, наскільки швидко ЗСУ повернеться на залишені позиції, залежить від багатьох факторів та дій ворого.
Те, наскільки швидко ЗСУ повернеться на залишені позиції, залежить від багатьох факторів та дій ворого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шляхи припинення війни можуть бути різними - Єрмак про Донбас і Крим

Як ця ситуація відображається на моральному стані наших воїнів?

Усі думають, що розведення військ виглядає як між Кореєю. Усі думають, що війська відходять на велику відстань, що насправді не так. Ключове — ідеологічний фактор. Ці розведення негативно впливають на наших військових. Саме ідеологічний фактор — те, як це впливає на морально-психологічний стан наших військових. Я часто спілкуюся зі своїми побратимами та посестрами, які зараз на фронті. Розумієте, солдат має знати і вірити в те, що його дії та жертви, які він приносить, ведуть до звільнення своєї землі, до перемоги. Коли солдату кажуть, що він має там просто бути — сидіти в ямі, в землі та час від часу відходити з неї і рити нову, то це вбиває бойовий дух підрозділів. Люди не розуміють, що робитимуть там. Вони думають "сьогодні нас розвели, завтра скажуть відходьте ще на 10 кілометрів, післязавтра — на 20. Так а навіщо я кладу своє життя? Чому я зараз не вдома, з дружиною, з дітьми, не сплю у своєму ліжку? Навіщо, заради чого, щоб завтра відвели? І де тут звільнення своєї землі від російського загарбника?" Ось це найгірше, що відбувається, бо сам процес розведення б'є по моральному стану української армії — мотивовані люди просто йдуть. Оце погано.

У Верховній Раді розкритикували представника України у ТКГ Леоніда Кравчука за те, що той не узгоджує з народними депутатами план деокупації Донбасу.

Кравчук заявляв, що Україна підготувала "План спільних кроків" для контактної групи, який у разі повного припинення конфлікту і демілітаризації ОРДЛО передбачає проведення місцевих виборів 31 березня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Розведення військ психологічно вбиває наших воїнів - Колумбет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі