середа, 31 січня 2024 10:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія розпочала нову фазу наступу на фронті: подробиці

Росія розпочала нову фазу наступу на фронті: подробиці
Росіяни навряд чи зможуть перетворити тактичні переваги в районі Куп'янська на ширші механізовані маневри. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Росія вже розпочала на фронті зимово-весняну наступальну операцію на межі Луганської і Харківської областей.

Це може дозволити ворогу досягти тактичних здобутків на Куп'янському напрямку, йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW). Водночас навряд забезпечить значні оперативні успіхи.

"Війська РФ просунулися на Куп'янському напрямку в умовах позиційних боїв. Наступ Росії в Україні триває, а окупанти мають на меті вийти на річку Жеребець, що на кордоні Харківської та Луганської областей, а також на адміністративні кордони Донеччини і Луганщини. Окупанти активізували наступальні дії на цьому напрямку від початку січня 2024 року", - йдеться у звіті.

Росіяни навряд чи зможуть перетворити тактичні переваги в районі Куп'янська на ширші механізовані маневри, необхідні для значного оперативного просування. Це б дозволило їм захопити більше територій на Харківщині та просунутися на схід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили оборони повідомили останні новини з фронту

Міністерство оборони Росії заявило, що окупанти нібито завершили захоплення Табаївки, що на південному сході від Куп'янська. Аналітики ISW наголошують, що не помітили жодного візуального підтвердження цих заяв.

"Під час контратак під Табаївкою українські сили відбили кілька позицій РФ. Крім того, російські та українські джерела повідомляли, що бої тривали на схід від Піщаного та в напрямку Берестового, що на південному сході від Куп'янська. Підрозділи 20-ї загальновійськової армії РФ продовжують діяти на сватівському напрямку на південний схід від Куп'янська", - звітують експерти.

30 січня позиційні бої тривали на захід і південь від Кремінної, але підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було. Бої точаться на захід від Кремінної в районі Тернів і Ямполівки, а також на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісу та Діброви. На Кремінському напрямку продовжують діяти підрозділи чеченського спецназу.

ЗСУ спростували інформацію про окупацію росіянами села Табаївка Харківської області, що на Куп'янському напрямку фронту.

Село не перейшло під контроль окупантів, хоча наразі там все ще точаться бої, заявив 30 січня представник Сухопутних військ Володимир Фітьо в ефірі телемарафону. Водночас російська пропаганда вже видає "вкиди про це, ніби про взяття Берліну". Це пов'язано з наближенням виборів у РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росія розпочала нову фазу наступу на фронті: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі