четвер, 02 вересня 2021 18:54

Росія не дала продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною

Росія не дала продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною
Мандат на моніторинг діє до 30 вересня 2021 року. Фото: ТАСС

Росія відмовилася продовжити мандат місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк", що розташовані на ділянці кордону з окупованими територіями України.

"Росія сьогодні оголосила у Відні, що не підтримає продовження після 30 вересня прикордонної та спостережної місії ОБСЄ на двох контрольно-пропускних пунктах на російсько-українському кордоні", - написав журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

Тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні висловила жаль з цього приводу.

"Сполучені Штати глибоко шкодують, що Російська Федерація заявила, що не підтримає консенсус щодо продовження мандату місії та фінансової угоди наприкінці вересня, попри чітке переконання держав-учасниць ОБСЄ у тому, що спостережна місія на пунктах пропуску відіграє важливу роль у зміцненні довіри і гарантуванні прозорості", – заявила вона.

У травні РФ завадила продовженню мандата місії спостерігачів ОБСЄ на чотири місяці, скоротивши його до двох місяців. Востаннє мандат продовжили 22 липня 2021 року, він діє до 30 вересня 2021 року.

У травні Остріан закликала Росію не блокувати стандартне продовження на чотири місяці мандату Спостережної місії ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк".

Сьогодні вона наголосила, що Росія вкотре порушує свої зобов'язання. 2014-го РФ підписувала Мінський протокол із гарантією постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні і верифікації з боку ОБСЄ. Спостережна місія важлива для отримання неупередженої інформації про перетин окупованої частини українського-російського кордону.

"Нинішнє двомісячне продовження роботи місії набагато менше, ніж оптимальне для забезпечення її повних оперативних можливостей та ефективності. Однак підтримка Місії навіть на цій основі зберігає можливість посилення її діяльності на користь усіх зацікавлених сторін", – зазначила тимчасова повірена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики на Донбасі гатили з кулеметів і гранатометів

"Підтримка позитивних відносин із сусідами не є пріоритетом для Росії",- додала вона.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала за минулі вихідні близько 400 порушень режиму припинення вогню на Донбасі. Більшість з них зафіксували в районі Донецької фільтрувальної станції. Співробітники СММ виявили важке озброєння в порушення ліній відведення, як на підконтрольних Києву, так і на тимчасово окупованих районах.

Зараз ви читаєте новину «Росія не дала продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі